Den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Den kinesiska tv-kanalen CCTV:s huvudkontor, kanalen äger också den engelskspråkiga kanalen CGTN. Foto: Anders Wiklund /Mark Schiefelbein/TT

Miljonskadestånd för kinesisk tv-kanal efter Gui Minhais framtvingade erkännanden

Uppdaterad
Publicerad

Den engelskspråkiga kinesiska tv-kanalen CGTN döms att betala 200 000 brittiska pund, motsvarande över 2,2 miljoner kronor, för brott mot sändningsreglerna i Storbritannien. Ett av brotten är tv-sändningar av den svenska förläggaren Gui Minhais framtvingade erkännanden.

Tidigare i år drog den brittiska tv-tillsynsmyndigheten Ofcom in den kinesiska tv-kanalen CGTN:s (China Global Television Network) sändningstillstånd i Storbritannien då licensägaren inte tog ansvar för det redaktionella innehållet. Nu följer ytterligare sanktioner i form av böter på grund av tre fall av sändningar av framtvingade erkännanden som gjorts av Hongkong-bon Simon Cheng och den svenska förläggaren Gui Minhai.

Tv-sändningarna med Gui Minhai skedde 2016 och 2018 och Ofcom har tidigare fällt tv-bolaget för sändningarna efter att Gui Minhais dotter Angela Gui anmält kanalen till den brittiska myndigheten. Nu meddelar Ofcom att CGTN ska betala totalt 200 000 brittiska pund i böter för sändningarna med Simon Chengs och Gui Minhais tvångserkännanden, som de menar utgör en allvarlig kränkning mot sändningsreglerna i Storbritannien.

Partiskt om protesterna i Hongkong

Det är inte första gången kanalen döms till böter för att ha brutit mot brittiska sändningsregler. Förutom att de tv-sänt framtvingade erkännanden döms de också att betala skadestånd för sändningar om protesterna i Hongkong som anses vara partiska. På mindre än ett halvår har kanalen sammalagt dömts att betala 450 000 brittiska pund, motsvarande ungefär fem miljoner svenska kronor, i skadestånd.

CGTN har tidigare kunnat ses i Sverige genom Telia, något som mötts av skarp kritik av människorättsorganisationen Safeguard defenders. Tv-kanalen är inte längre tillgänglig i Telias utbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.