Alice Bah Kuhnke presenterade under torsdagen Miljöpartiets nya kulturförslag. Foto: TT

Miljöpartiet vill se ökad trygghet och ersättning för konstnärer

Uppdaterad
Publicerad

Ökat stöd och förbättrad social trygghet för svenska kulturutövare. Det är kärnan i sex nya kulturförslag som presenterades av Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke, kulturminister, och partiets kulturpolitiske talesperson Niclas Malmberg under torsdagen.

Ökat stöd genom stipendier för konstnärer, förbättrad tillgång till socialförsäkringar och 200 miljoner mer årligen till den regionala kultursamverkansmodellen. Det var några av huvudpunkterna när Miljöpartiet presenterade nya kulturpolitiska förslag under en presskonferens på torsdagen.

– För att Sverige ska kunna vara ett land där kulturen och konsten fortsätter att utvecklas, behöver vi också konstnärer som kan verka som konstnärer, säger Alice Bah Kuhnke till Kulturnyheterna.

– När det handlar om sjukförsäkringssystem men också möjligheten till att starta och driva företag, så är det områden där vi behöver förbättra förutsättningarna.

Pension och a-kassa

Partiet vill bland annat öka det ekonomiska stödet för enskilda konstnärer, och ge de kulturutövare som har inkomster från konststipendier möjligheten att de intäkterna räknas in i sociala trygghetssystem som pension och socialförsäkring.

– Det har under lång tid varit en diskussion om att just konstnärer hamnar mellan stolarna. Som konstnär är man ofta kombinatör, har många uppdragsgivare och mellanrum mellan jobb, säger Alice Bah Kuhnke.

– Då finns det risk att man hamnar utanför sjukförsäkringssystemet, och vi vill nu täppa till det hålen. 

Alice Bah Kuhnke kan däremot inte säga hur mycket pengar man vill avsätta till de olika förslagen, utan säger att man kommer att återkomma till detta i framtiden.

Sänkt skatt för kulturföretagare

För att tryggheten för konstnärer ska öka vill man också satsa på kompetensutveckling om kulturutövarnas villkor på Försäkringskassan och Skatteverket, för att lättare kunna bistå konstnärer som tenderar att ha en mer komplex försörjning från flera olika inkomstkällor.

Miljöpartiet vill också avsätta 200 miljoner årligen till regional kultur genom den så kallade kultursamverkansmodellen, införa en viss nivå av skattelättnad för små företag inom konst och litteratur samt instifta en konstnärsfond som kan ge ekonomiskt stöd till kulturutövare. Fonden skulle finansieras genom en ny skatt på andrahandsförsäljning av konst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – Kultur

Mer i ämnet