Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges museer, om nya rapporten. Foto: Lisa Hallgren/SvD/TT

Mindre politisk styrning på svenska museer

Uppdaterad
Publicerad

I en ny rapport från Sveriges Museer framgår att Sveriges museichefer upplever en allt bättre relation med styrande politiker.

I den nya rapporten från Sveriges Museer framgår att att allt färre museichefer upplever att politiker eller tjänstemän på ett problematiskt sätt har lägger sig i verksamheten. Siffrorna pekar mot en halvering om man jämför med tidigare år.

– Vi ser en tendens till mindre politisk styrning och det tror jag handlar om att frågan om armlängds avstånd har varit debatterad under det senaste året. Jag tror att politikerna har lärt sig mycket om vad som gäller på ett museum, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare på Sveriges Museer.

Olika syn på kulturpolitiken

I rapporten har man även pratat med kulturpolitiker och det finns en tydlig skillnad i vad politikerna och museicheferna tycker är det viktigaste frågorna framåt.

Kulturpolitikerna betonar museernas oberoende och forskning, medan museicheferna tycker att frågan om pengar och finansiering av verksamheten är den viktigaste.

– Här finns en risk med underfinansierade museer och att man talar förbi varandra. Slutsatsen skulle kunna vara att: ge oss finansiering så kan vi uppfylla vår potential och börja diskutera de viktiga frågorna, säger Gunnar Ardelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.