Foto: SVT

Minns du hur det slutade? Allt du behöver veta inför nya säsongen av Bron

Uppdaterad
Publicerad

Två år har gått sedan det senaste avsnittet av succéserien Bron. Har du glömt detaljerna? Inga problem! Kulturnyheterna bjuder på en snabb resumé inför kvällens premiär.

Länskrim Malmös egensinniga stjärna Saga Norén hemsöktes av sitt förflutna i den tredje säsongen. Hennes manipulativa mamma Marie-Louise dök upp och hävdade att det var Sagas fel att hennes syster tagit livet av sig genom att hoppa framför ett tåg. När Marie-Louise hittades mördad tycktes alla spår peka mot Saga, och en internutredning inleddes.

Fryntlig och morddömd

Den fryntlige dansken Martin Rohde dömdes för mord och ersattes av kriminalpolisen Henrik Sabroe som Sagas partner på andra sidan bron. Den frusne Henrik (han hade dunväst under kavajen i varje scen) plågades liksom Saga av sitt förflutna.

Sex år tidigare hade hans fru och två döttrar försvunnit. Sorgen hade drivit honom till ett ganska gränslöst pillermissbruk och mot slutet av tredje säsongen skopade han tabletter ur en plaståse som en fiskande björn.

Tillsammans knäckte Saga och Henrik fallet med en hänsynslös mördare som iscensatte sina mord för att likna olika konstverk. Mördaren visade sig vara Emil Larsson, en föräldralös pojke som ville straffa dem som behandlat honom illa under uppväxten. I sista avsnittet tog han sitt liv i cellen med hjälp av ett gem som han snott av Saga.

Dramatisk avslutning

I sista avsnittet inleddes en förundersökning om mord mot Saga. Hon reagerade genom att ta sin Porsche till det järnvägsspår där hennes syster tagit sitt liv, kanske för att göra samma sak. Men hon stoppades i sista sekund av Henrik.

Henrik å sin sida bröt äntligen ihop när ett skelett som visade sig vara kvarlevorna efter hans hustru hittades vid en byggarbetsplats. När hans chef förbjöd honom att leta efter döttrarna som kanske fortfarande var i livet sade han upp sig från Köpenhamnspolisen med omedelbar verkan.

Saga, som blivit avstängd under förundersökningen, bestämde sig för att hjälpa honom hitta döttrarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Kultur
Mer Nyheter