Islamiska staten får inkomster på plundrad konst enligt terrorexpert. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Misstanke: IS-stulen konst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kulturföremål som hittats i Sverige kan komma från terrorgruppen IS plundringar i Syrien, misstänker polisen.

Polisen och tullen varnade nyligen tillsammans med flera andra myndigheter för att handel med föremål som plundrats i Syrien och Irak når Sverige. Vid en husrannsakan nyligen hittades flera kulturföremål som polisen misstänker kommer från Syrien.

– Vi är tidigt i utredningen och har inte fått det bekräftat, men experter undersöker föremålen och vi ska försöka spåra bakgrunden, säger polisintendent Kenneth Mandergrehn.

Systematisk plundring

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp är plundringarna systematiska, när det handlar om terrorgruppen Islamiska staten (IS).

– De plundrar allt från döda soldaters kroppar till fastigheter och fordon. Går de in i områden med antikviteter destrueras en del, men de ser också till att tjäna pengar. Det finns alltid köpare, men godset kan gå via mellanhänder i flera led, säger han.

Enligt Magnus Ranstorp säljs en stor del av föremålen till köpare i närområdet, bland annat Turkiet. Mindre föremål kan föras längre, bland annat till Europa.

Sverige som transitland

– Vi tror att det finns föremål från Syrien i Sverige som betingar ett högt värde. Vi har inte belägg för att det finns samlare i Norden, däremot finns risken att vi blir ett transitland, säger Kenneth Mandergrehn.

Under veckan träffades bland annat polis och tullen från flera nordiska länder i Oslo för att utbyta erfarenheter. Dessutom formas nu en grupp vid NOA, Nationella operativa avdelningen, i Stockholm som ska arbeta med bland annat kulturarvsbrott. Arbetet omfattar även föremål som misstänks ha stulits i utlandet.

Islamiska staten (IS) är en militant jihadistorganisation som strider mot regeringarna i Irak och Syrien. Den leds av Abu Bakr al-Baghdadi.

Gruppen utropade sommaren 2014 ett kalifat, alltså en stat enligt deras extremt stränga tolkning av islamisk lag, vilket mycket få muslimer ställt sig bakom.

IS har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, mot personer de ansett skyldiga till brott.

IS har de senaste åren tjänat hundratals miljoner kronor på att kidnappa västerländska journalister och hjälparbetare.

Källor: New York Times, AFP, Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer