Författaren Moa Herngren är aktuell med sin åttonde roman Svärmodern. Foto: SVT/Norstedts

Moa Herngren om sin nya bok: Svärmodern är missförstådd

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och en av skaparna av dramaserien Bonusfamiljen, Moa Herngren, är aktuell med sin åttonde roman. Den här gången är huvudpersonen en svärmoder.

– Jag tror att hon är lite missförstådd, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Familjeband och relationer är återkommande teman i Moa Herngrens verk, och den nya romanen Svärmodern är inget undantag. Hon ser likheter mellan relationen mellan en svärmoder och svärdotter och de relationer som skildrades i dramaserien Bonusfamiljen.

– Det är väldigt spännande när man trycker ihop människor som inte har valt det frivilligt. Det finns en dramatik i det som är väldigt spännande att utforska som författare, säger Moa Herngren.

Den populärkulturella bilden av svärmodern är inte alltid smickrande, en bild som Moa Herngren vill nyansera.

– Jag tror att hon är lite missförstådd. Under arbetet med boken har jag hört många berättelser som ”hon var inte klok” och ” hon var psykopat”. I grunden så tror jag att människor faktiskt vill väl. Det är det jag försöker skildra i boken, att situationer kan tolkas eller upplevas på olika sätt, säger Moa Herngren.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.