Hållbarhet i fokus på årets Furniture fair i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Efter två års uppehåll är Stockholm Furniture Fair, Möbelmässan, tillbaka på mässgolvet i Älvsjö. Ett fokusområde under årets mässa är hållbarhet. Och då inte främst om att själva möblerna ska sitta ihop – utan vilket klimatavtryck de lämnar. 

– 80% av en möbelns miljöbelastning avgörs just i designfasen, säger Cecilia Ask Engström, på Trä- och möbelföretagen.

Med 400 utställare och besökare från fler än 100 länder är Möbelmässan världens största mötesplats för skandinavisk design. Den pågår i fem dagar och kommer att ha fokus på hållbarhet. 

Ett genomgående tema för årets mässa är möblernas hållbarhet. Livslängden för nyproducerade möbler ska förlängas. Men det är också viktigt att hela branschen arbetar för att minska klimat avtrycket för en mer hållbar möbelindustri. 

Klimatkrisen

Hållbara produkter 

Nytt för i år är bland annat en ny utställningsyta med mindre montrar tillverkade av återvunnet material.  

Målet är att inspirera branschen till att minska användandet av miljöfarliga material, men också att möblerna ska hålla under en lång tid.  

– I Sverige jobbar vi också med bra arbetsmiljö, att det är hållbart med schyssta villkor för de som tillverkar produkterna, säger Cecilia Ask Engström, chef för närings- och branschpolitik på Trä- och möbelföretagen.

Japansk teknik 

Josephine Aspenrot, tidigare student på HDK Valand Steneby, är en av utställarna på mässan med sitt kandidatarbete – en klimatsmart hylla inspirerad av den japanska byggmetoden där man inte använder limm.

– Lim är inte miljövänligt, säger Josephine Aspenrot.

Istället för lim fogas bitarna ihop av en tredelad konstruktion vilket gör att möbeln lätt kan monteras ned vid flytt och byggas upp igen efter det utrymme man har för stunden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet