Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd, Stockholms stad. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Moderaterna om Anders Olssons svar: ”Helt enkelt orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett bråk mellan Svenska Akademien och Stockholms stad har uppstått angående hyran för delar av Börshuset. Staden vill att Akademien ska börja betala hyra, den ständige sekreteraren Anders Olsson menar att det har de gjort – för 100 år sedan. Nu svarar fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

– För Svenska Akademien verkar det vara en självklarhet att Stockholms skattebetalare i ytterligare hundra år ska fortsätta belastas.

Enligt ett avtal tecknat år 1914 disponerar Svenska Akademien 2 000 kvadratmeter av Börshuset utan kostnad. Något Stockholms stad har tröttnat på. Den ständige sekreteraren Anders Olsson skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att Akademien redan betalat.

”Skattebetalarna står inte för Svenska Akademiens hyra. Svenska Akademien betalade vid tillträdet för drygt 100 år sedan 600 000 kr (motsvarande idag ca 24 miljoner kronor).”

”Förändrar inte marknadsvärdet”

Olsson har sagt sig vara beredd att ta saken till rätten. Men fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) är inte nöjd med Anders Olssons svar.

”För Svenska Akademien verkar det vara en självklarhet att Stockholms skattebetalare i ytterligare hundra år ska fortsätta belastas, utifrån ett avtal som togs fram 1914 under helt andra juridiska förutsättningar. För mig är det snarare självklart att det här behöver förhandlas om, och det har Fastighetskontoret i veckan initierat en dialog om”, skriver han till Kulturnyheterna.

Dennis Wedin menar att avtalet inte är förenligt med lagstiftningen eller marknadsvärdet.

”Dessa gamla beslut och avtal är inte längre förenliga med dagens lagstiftning. Att en engångssumma betalades 1914, förändrar exempelvis inte marknadsvärdet och att Stockholms skattebetalare går miste om 6 miljoner kronor per år, utöver det underhåll på i snitt över 1,5 miljoner som Stockholms stad också betalar. Detta är helt enkelt orimligt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.