Foto: SVT/TT Bild.

Moderaterna polisanmäler fri teatergrupp

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Stockholm har polisanmält den fria teatergruppen Nationalscen för brott mot varumärkesförordningen.

Anledningen till polisanmälan är att teatergruppen under namnet ”Äkta moderaterna” delat ut flygblad med citat från statsminister Fredrik Reinfeldts tidiga böcker ”Det sovande folket” och ”Stenen i handen på den starke”.

”Svenskarna är mentalt handikappade”

Dagarna innan EU-valet delade de ”Äkta moderaterna” ut flygblad med texter som att ”Svenskarna är mentalt handikappade” och att ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga andra skattekrav finansieras”.

Citaten är hämtade från Fredrik Reinfeldts bok ”Det sovande folket” från 1993 och ”Stenen i handen på den starke” som statsministern skrev tillsammans med bland annat Per Schlingmann och Moderata ungdomsförbundet 1995.

”Citaten är ordagranna”

Moderaterna har nu polisanmält teatergruppen Nationalscen för brott mot varumärkesförordningen, för att de försökt svartmåla Moderaterna.

– Vi har inte sett det som att vi lurar någon. För de här citaten är ordagranna, det finns ingenting som vi har vinklat i det här, säger Sebastian Sporsén, skådespelare i Nationalscen.

Sebastian Sporsén menar att det är intressant att Moderaterna har gjort en polisanmälan mot deras ideella konstförening och att det,enligt honom, tyder på att Moderaterna inte vill att de här texterna som skrevs för runt 20 år sedan av statsministern ska bli offentliga.

– Syftet har varit att synliggöra den ideologin som ligger bakom den politik som förs och som inte har beklätts i en socialdemokratisk retorik, att Moderaterna skulle vara ett arbetarparti som värnar om välfärden.

Fler aktioner kommer

Teatergruppen Nationalscen kommer fram till riksdagsvalet i september utföra olika teateruppsättningar och konstnärliga aktioner med fokus på Moderaterna.

– Moderaterna är regeringsparti och vi tycker att de bör synas och granskas, säger Amanda Almerén Persson, skådespelare i Nationalscen. Fredrik Reinfeldt skriver i de här böckerna väldigt konkret och tydligt vad han har för planer med Sverige och det vill vi föra fram.

Moderaterna: Inga kommentarer

Böckerna skrev Fredrik Reinfeldt för 20 år sen, under sin tid som ordförande i Moderata ungdomsförbundet, men statsministern vill idag varken prata om teatergruppen som använder sig av hans gamla citat eller om böckerna han har skrivit.

För ett par veckor sedan sa Reinfeldt till Dagens Nyheter att han aldrig skrivit några böcker, trots att hans debutbok ”Det sovande folket” både satts upp som teaterpjäs och ofta refererats till.

Från Moderaterna sida har man valt att lägga locket på och inte kommentera polisanmälan mot teatergruppen Nationalscen. ​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reinfeldts bok blir teater

Mer i ämnet