Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna Foto: TT

Moderaterna kräver svar från regeringen om eventuell TV4-affär

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att regeringen stoppar den planerade affären mellan Telia och Bonnier. Och riktar skarp kritik mot den ansvarige ministern, näringsminister Mikael Dambergs, tystnad i frågan.

Svenska staten är med sina 37 procent största ägare av Telia company som nu ligger i slutförhandling om ett uppköp av tv-koncernen Bonnier broadcasting. Den nordiska tv-verksamheten som innefattar TV4, C More och finska MTV 3. En affär som måste stoppas, menar Moderaterna.

För enligt Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson för Moderaterna, skulle staten om affären går igenom ges en dominerande ställning på den svenska mediemarknaden över nyhetsförmedling via etermedier.

– Jag tycker att det rimliga är att man är tydlig med att inte genomföra en sådan här affär därför att det potentiellt är dåligt för den svenska mediemarknaden, säger Lars Hjälmered (M) till Kulturnyheterna.

Enligt ett tidigare uttalande till TT från Anna Magnusson, chef för näringsdepartementets enhet för bolag med statligt ägande, har regeringen ingen möjlighet att ingripa mot en planerad affär.

Måste få en klar uppfattning

Prislappen för om affären skulle gå i lås uppges, enligt Resumé, vara 10 till 12 miljarder kronor. Och skulle i sådant fall bli Sveriges största medieaffär genom tiderna.

Under torsdagen var näringsminister Mikael Damberg (S) kallad till näringsutskottet för att svara på frågor från oppositionen om den eventuella affären.

– Min förväntan var att vi skulle få en klar uppfattning om vad regeringen tycker, men jag kan säga att jag är ytterligt besviken och kan konstatera att jag vet lika lite nu som jag visste för ett par timmar sedan, säger Lars Hjälmered.

– Regeringen ger även efter utskottet inte uttryck för någonting.

Hur kommer ni gå vidare?

– Vi kommer fortsätta avkräva ett svar av honom och regeringen för jag tycker inte att det är rimligt att de kan använda sekretessstämplar och börsregler för att ha inte ha en konsistent uppfattning i en stor och viktig fråga, säger han.

”Viktigt att vi agerar på fakta”

Kulturnyheterna har sökt näringsminister Mikael Damberg (S) för en kommentar till kritiken. Hans presskontakt hänvisar till en intervju med TT tidigare i dag, där Damberg säger att han ”inte vill spekulera i något som inte har hänt ännu”.

– Det är otroligt viktigt att vi agerar på fakta. Men om det skulle bli så, att Telia company vill genomföra en affär som har påverkan på mediefrågor och konkurrensfrågor är det otroligt viktigt att det granskas, sade han till TT utfrågningen i näringsutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.