Privatiseringen av musikskolan i Täby – på 60 sekunder. Foto: Elizabeth Watson

M i Täby privatiserade den kommunala musikskolan: ”Det här är framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

2019 avvecklade Täby kommun stora delar av musikundervisningen i den kommunala kulturskolan. De individuella instrumentlektionerna sköts numer av privata utförare.

– Jag tror att hela Sverige kommer att göra som vi gjort i Täby, säger Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

”Vi moderater vill att kulturen ska vara självständig och fri (...) Vi vill prioritera barn och ungas rätt till kultur”

Så beskriver Moderaternas kulturpolitiska talesperson Kristina Axén Olin sitt partis kulturpolitik.

Kulturvalet 2022

Moderaterna har varit största parti i Täby sedan 1976. I senaste valet fick M 38 procent av rösterna och man styr kommunen i allians med C, L och KD.

Den gångna mandatperioden har kommunstyret drivit igenom en stor kulturpolitisk förändring. Täby öppnade för privata musikskolor inom kulturskolan redan för drygt tio år sedan – men 2019 beslutade kommunen att lägga ner de individuella instrumentlektionerna i den kommunala kulturskolan helt och hållet.

Man ville komma tillrätta med det ekonomiska underskottet som fanns och öka valfriheten för eleverna.

Den enskilda undervisningen har tagits över av sex upphandlade privata skolor. Orkesterspel och annan gruppundervisning hålls fortsatt i kommunal regi.

– Kulturskolan har sett likadan ut i hela Sverige i många många år. Det här är nytänk. Jag och min familj ska kunna välja: ”Här ska Kalle gå i skolan”, säger Birgitta Kaasik (M) som är nöjd med resultatet: fler elever och en budget i balans.

S: ”Risk att udda instrument dör ut”

Socialdemokraterna har varit motståndare till nedläggningen av den kommunala individuella instrumentundervisningen.

Om kommunen inte driver någon egen verksamhet blir det svårt att ställa krav på de privata skolorna, menar Camilla Henriksson Bajas (S), andre vice ordförande i kulturnämnden.

Hon är kritisk till att det saknas krav på utbildade musiklärare och tycker att utbudet av instrument blir likriktat.

– Av naturliga skäl väljer de privata skolorna instrument som är populära. Det finns en stor risk för att mer udda instrument dör ut tillslut, att den klassiska musiken och folkmusiken försvinner, säger Camilla Henriksson Bajas (S).

M: ”Får skjutsa sitt barn”

Moderaterna ser inget problem i att smalare instrument som till exempel viola, nyckelharpa eller harpa inte erbjuds i Täby. I dessa fall kan eleven söka sig utanför kommunens gränser genom ett projekt med grannkommunerna, säger Birgitta Kaasik och tar ett exempel:

– Om det finns en duktig harpalärare i Danderyd så kan eleven gå där. Då får man skjutsa sitt barn, säger hon.

Krav på utbildade lärare behövs inte, tycker Birgitta Kaasik.

– De ska ha motsvarande musikutbildning i fem år. Om du spelat gitarr med Per Gessle i tio år så kan du säkert lära ”Pelle” spela gitarr.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturvalet 2022

Mer i ämnet