Moderaterna vill ta stöd av SD i kulturfrågor

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna öppnar upp för att samtala och komma överens med Sverigedemokraterna om kulturpolitiken. ”Vi måste kunna föra politiska samtal med alla partier”, säger Olof Lavesson (M), ordförande i kulturutskottet.

Det har kallats ett historiskt steg i svensk politik – när moderatledaren Anna Kinberg Batra i förra veckan öppnade för att samtala och komma överens med Sverigedemokraterna om enskilda frågor i riksdagens utskott. 

Något som nu kan bli aktuellt i kulturutskottet.

– Vi måste kunna föra samtal med alla partier, och då menar jag även politiska samtal. Ta frågan om biomomsen som vi hade uppe på bordet förra året. Det är en fråga där jag tycker att vi skulle kunna föra samtal med alla partier om att det ska bli billigt att köpa biobiljetter. Det är inte direkt en värderingsgrundande fråga, säger Olof Lavesson (M).

”Sätter människa mot människa”

Enligt Olof Lavesson kommer det alltså inte vara aktuellt att söka överenskommelser med SD i så kallade ”värderingsgrundade frågor”, där han menar att Sverigedemokraternas människosyn skiljer sig från Moderaternas.

– Inom kulturarvspolitiken har Sverigedemokraterna en politik som är väldigt exkluderande och isolationistisk. De talar om Sverigecenter där man pekar ut vad som är svenskt och icke-svenskt. Då sätter de människa mot människa och det är inte förenligt med vår värderingsgrund.

”Vill skära ner på public service”

Lavesson vill inte ge fler exempel på kulturfrågor där M och SD kan komma överens. Han lyfter hellre fram andra områden där partierna skiljer sig åt.

– Sverigedemokraterna skiljer sig från alla andra partier i riksdagen genom att de vill skära ner på public service. Där ser jag att vi står väldigt långt ifrån varandra.

”Kommer hitta beröringspunkter”

Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson (SD) välkomnar att Moderaterna nu öppnar dörren för kulturpolitiska samtal. Trots Olof Lavessons kritik av partiets värdegrund ser han goda utsikter att komma överens.

– Det får stå för Olof Lavesson. Jag skulle säga att vi har en god dialog och bra samtal mellan varandra i utskottet. När vi kommenterade regeringens förslag till ny kulturarvspolitik var det ganska uppenbart att båda partierna kritiserade just det ensidiga fokuset på samtidens normer och värderingar. Vi kritiserade att regeringen hade tappat viljan och förståelsen för hur viktigt det historiska arvet är. Jag tror absolut att vi kommer att kunna hitta beröringspunkter. Det finns det förutsättningar för, säger Aron Emilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet