Tidigare har SD sagt att partiet enbart stöder en M-ledd regering med Moderaternas flyktingpolitik. Foto: TT

SD öppnar för kompromiss med M

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kan komma att ställa sig bakom en M-ledd regering, även om Moderaterna skulle göra upp med Socialdemokraterna om invandringspolitiken. Under diskussionerna med M hittills har SD annars varit tydliga med att ingen sådan kompromiss skulle accepteras.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, öppnar för att stödja en moderat statsminister även om denna gör upp med Socialdemokraterna om invandringspolitiken.

– Du ställer frågan som att jag ska svara ja eller nej och jag är öppen för att kompromissa i politiken, och det gäller även invandringspolitiken, säger han i SR Ekots lördagsintervju.

M öppnar för att fälla regeringen

Tidigare har SD sagt att partiet enbart stöder en M-ledd regering med Moderaternas flyktingpolitik.

Hellre S än C och L

Vidare säger Åkesson i lördagsintervjun att han hellre ser att Moderaterna gör upp med Socialdemorkaterna i frågan, än med Centerpartiet eller Liberalerna.

– Det minst dåliga är det jag har haft att välja på hittills. Och är det fortsatt så då får jag välja det minst dåliga, men helst vill jag själv ha inflytande naturligtvis, säger han.

Kinberg Batra vill inte ge SD regeringsinflytande

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har tidigare sagt att hon är beredd att fälla regeringen med en gemensam Alliansbudget och ta över regeringsansvaret. Då krävs att SD röstar på en Alliansbudget.

Kinberg Batra har dock sagt nej till att ge SD inflytande över en sådan regering, något som Åkesson sagt sig vilja ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet