Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Foto: TT

M störtdyker i ny mätning

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna rasar till 18,5 procent i en ny opinionsundersökning som presenteras i Expressen idag.  

Undersökningen, som är gjord av Demoskop presenteras i Expressen i dag, visar att partiet sjunker i opinionen efter de senaste veckornas förslag om ett närmande till Sverigedemokraterna. Moderaterna backar med 5,8 procentenheter och får alltså 18,5 procent. Raset är statistiskt säkerställt.

– Jag är absolut inte nöjd med denna mätning, och vi behöver nu jobba hårt för att vända detta, säger partisekreteraren Tomas Tobé (M) till TT.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

”Ställer sig frågande”

Samtidigt presenterar Svenska Dagbladet en färsk Sifomätning som visar samma trend som Expressens mätning, även om raset för Moderaterna är dock inte lika dramatiskt i Svenska Dagbladets mätning och heller inte statistiskt säkerställt. I SvD:s mätning backar Moderaterna från 21,9 procent till 19,8 procent.

Partiledaren Anna Kinberg Batras flört med Sverigedemokraterna har lett till en öppen spricka i Alliansen och flera tunga moderater, som förra försvarsministern Mikael Odenberg har öppet kritiserat Kinberg Batra. 

Det var i januari som moderatledaren öppnade för att fälla regeringen genom ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag tror att ett antal väljare ställer sig frågande till vad det här beskedet innebär. För oss blir det viktigt att vara tydliga med att vi vill bilda och regera med Allianspartierna och inte med Sverigedemokraterna. Däremot är det viktigt att fortsätta driva vår linje om att söka stöd för vår politik och inte välja att inte göra det bara för att Sverigedemokraterna skulle rösta för den, till exempel om en Alliansbudget, säger Tobé.

TT: Det är inte så att ni nu omprövar beskedet?

– Nä, vårt besked gäller. Och vi har fattat det utifrån att Sverige behöver det. Vi måste få fram en Alliansregering och vi måste inse att vi har ett nytt politiskt landskap, säger Tomas Tobé (M).

Jämför med S och Juholt

Demoskops analyschef Peter Santesson drar en parallell till situationen inom Socialdemokraterna under Håkan Juholts sista tid som partiledare.  

– Vi har inte sett ett större ras mellan två mätningar sedan turbulensen med Juholt, säger Peter Santesson, analyschef på Demoskop till Expressen. 

 Demoskops mätning visar att moderatväljarna främst rört sig till andra allianspartier och nedgången är som tydligast bland storstadsväljarna. 

Statsminister Stefan Löfven kommenterar också mätningen.

– Jag brukar avhålla mig från kommentarer och inte fördjupa mig i alla dessa mätningar. Men det tyder väl ändå på att det är ett stort fall och det är ju stor osäkerhet om var Moderaterna står i politiken, inte minst var de står i regeringsfrågan, säger Löfven.

Minskat gap mellan C och M

De rödgröna partierna får 40,6 procent av rösterna och allianspartierna får 39,0 procent. Sverigedemokraterna fick 17,5 procent. Undersökningens raket är dock Centerpartiet, som får 11,1  procent. 

Även Svenska Dagbladets Sifomätning visar på ett lyft för Centerpartiet, som ökar från 9,3 till 11,6 procent av rösterna. Skillnaden mellan Centern och Moderaterna har inte varit så liten i en Sifomätning på nästan 30 år.

Statsvetaren Tommy Möller ser en generell trend.

– Det är Moderaternas utspel som avspeglar sig i de här siffrorna. Centern var det parti som snabbast och tydligast visade avstånd till Anna Kinberg Batra. Men det är också en generell trend över tid där Reinfeldtmoderater, som vill ha flyktingmottagande, tenderar att dra sig till C, säger han.

Centerpartiet får nu i samma mätning den högsta siffran sedan Demoskops mätningar inleddes 1990.

Svenska Dagbladets Sifomätning

S: 27,3 (29,7)

V: 7,4 (8,0)

M: 19,8 (21,9)

MP: 4,6 (4,3)

L: 5,9 (5,3)

KD: 3,9 (2,6)

C: 11,6 (9,3)

SD: 16,5 (16,0)

Övriga: 3,1 (2,9)

Siffror i procent. Mätningen baseras på 2.430 intervjuer under perioden 22 januari – 7 februari. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag”.

Källa: Svenska Dagbladet / Sifo

Expressens Demoskopmätning

S: 26,9 (+0,2)

V: 9,0 (+0,9)

MP: 4,7 (+/- 0)

M:18,5 (-5,8)

L: 5,8 (+1,1)

KD: 3,6 (+1,0)

C: 11,1 (+1,7)

SD: 17,5 (+1,3)

Övriga: 0,8 (-0,4)

Osäkra: 18,3 (+ 4,5)

1.254 intervjuer gjordes på telefon mellan 31 januari och 8 februari. Frågan som ställdes var: vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval idag.

Källa: Expressen / Demoskop

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet