Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mona Sahlin berättar om sitt politiska liv i nya boken ”Makt Lös”. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mona Sahlin om mediedreven och hårda kritiken mot Alice Bah Kuhnke

Uppdaterad
Publicerad

I nya boken ”Makt lös” ger Mona Sahlin sin bild av sitt politiska liv och mediernas granskningar av henne. Och hon riktar återigen hård kritik mot tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP).
– Plötsligt var det som att jag var pestsmittad. Det var elakt och onödigt, säger Mona Sahlin.

Mona Sahlins bok inleds under hennes sista vecka som partiledare för Socialdemokraterna 2011 och handlar om hennes liv fram till i dag.

Hon berättar om den så kallade toblerone-affären som kostade henne jobbet som arbetsmarknadsminister 1995, om valnederlaget som partiordförande och om tiden efter att hon sparkats från jobbet som samordnare mot våldsbejakande extremism 2016.

– Mycket har hänt och mycket har jag själv strulat till. Jag ser ju mina brister, det skriver jag om i boken. Men jag började betrakta mitt liv: vem har jag kommit att bli? Jag kände att jag har något att berätta om mina 40 år i politiken, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

”Frågor om min son”

Mona Sahlin skriver bland annat om sina upplevelser av att känna sig jagad av media.

Hon lämnade posten som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism efter att ha skrivit ett osant löneintyg till sin dåvarande livvakt, något hon senare dömdes att betala dagsböter för. Historien uppdagades i en granskning av Expressen.

Det spekulerades i att Sahlin skulle haft en kärleksrelation med livvakten, något hon själv dementerat starkt.

– Det började som en fullständigt rimlig granskning av de här intygen. Men sen bara pågick det det i nio månader och flyttades allt längre bort från det rimliga. Det började komma frågor om vad min son chattar om på nätet och stora tidningsredaktioner frågar om jag har en kärlekshistoria med min livvakt. Där någonstans försvann jag.

Besviken på Bah Kuhnke

I boken riktas också kritik mot tidigare kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) som var den som gav Sahlin sparken från jobbet som samordnare.

– En timme efter att Expressen publicerat granskningen så ringde hon bara och sa: nu får du gå. Jag hade väl möjligen tyckt att man kunde träffas och ge sin syn på saker och ting. Men plötsligt var jag som pestsmittad. Från klockan 8 till 9 blev det som som att jag inte längre var en människa. Det var elakt och onödigt.

Alice Bah Kuhnke hälsar genom sin pressekreterare att hon inte vill kommentera Mona Sahlins uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer