”Jag har fått så fina meddelanden.” Carina Bergfeldts sommarprat har berört många. Foto: Henrik Montgomery/TT

Carina Bergfeldt om känslorna under sitt sommarprat

Publicerad

SVT:s utrikeskorrespondent i USA, Carina Bergfeldt, är en av sommarvärdarna 2019. Under tisdagen sändes hennes sommarprat, där hon tog sina egna demoner vid hornen.

På twitter skriver Carina att talet handlar ”om knytnävsslag. Och ord som slår som dem. Men också om en massa annat. Som Ku Klux Klan. Och dödsstraff. Och kärlek.” När SVT Nyheter pratar med henne har sommarpratet legat ute i någon timme.

– Det har varit jättenervöst eftersom det är så personligt. Jag visste inte innan hur folk skulle reagera, men samtidigt hade jag inget val kändes det som. När man väl ska sommarprata kan jag inte tänka mig något mer vettigt att prata om än något som berör dig på ett djupt plan, säger hon.

Uppväxten

I sitt program berättar hon bland annat om sin uppväxt, och om det psykiska våld hon menar hon utsattes för.

När du var i studion och spelade in programmet, vad tänkte du?

– Det var mest renande. Det var en fin upplevelse och vi hade det väldigt roligt under inspelningen trots att det kanske inte lät så muntert.

Hur var det renande?

Jag har velat göra detta så länge. I ett par år har jag fantiserat: ”tänk om jag någon gång får sommarprata – då så ska jag berätta den här historien”. Nu fick jag det och det var helt enkelt dags att på något sätt riva ut skelettet ur garderoben.

Foto: Carina Bergfeldts twitter

”Fått hundratals meddelanden av jättefina människor”

Vad var det fler för känslor som dök upp?

– Det var inte smärtsamt. Det är det som är poängen med monster i garderoben – när man lyser en lampa på dem är de ofta inte monster, utan bara skuggor. Vi pratade mycket om vilka sorters reaktioner jag skulle kunna få – vad folk skulle säga. När man på något sätt berättar själv för de flesta vad folk sagt till en blir det inte mycket kvar för andra att angripa. Det kändes rätt.

Vad har du fått för reaktioner från folk i din närhet?

– Vi samlades igår med hela familjen, jag ville att de skulle lyssna på det innan. De visste vad jag skulle prata om såklart, och de har gett sitt godkännande. Men jag ville att de skulle få höra allt innan alla andra. Det var väldigt bra.

– Sen har jag fått hundratals mail och meddelanden från främmande människor, jättefina människor. Folk som haft pissiga barndomar, folk som inte haft det. Folk som haft pissiga chefer, folk som inte haft det. Folk som på något sätt blivit berörda. Det är superhäftigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer