Martin Luther King Memorial, Washington Foto: TT

Aktivisten Martin Luther King Jr. firas i hela världen idag

Publicerad

Dr. King fortsätter att inspirera. Massor av film och musik passar för att uppmärksamma Martin Luther King-dagen fredligt med kultur – nedan ett urval.

Den 15 januari skulle medborgarrättskämpen Dr. Martin Luther King Jr. fyllt 92 år – om han varit i livet, och inte blivit mördad vid 39 års ålder, skjuten av James Earl Ray på en balkong vid ett motell i Memphis 4 april 1968, dagen efter sitt historiska I've been to the mountaintop-tal.

Jag har en dröm, sa pastor King, och talade om lika rättigheter för alla medborgare. Vägen dit skulle gå genom icke-våldsam aktivism efter Gandhis förebild, och kristen tro, menade han.

Sedan 1986 är den tredje måndagen i januari officiell helgdag i USA för att hedra minnet av Martin Luther King.

På onsdag installeras en ny president, som många hoppas ska skydda demokratiska värden i en tid av hårda motsättningar.

Kulturnyheterna tipsar om kultur som på skilda sätt anknyter till den svarta medborgarrättsrörelsen och demokratin i USA.

Yves Tumor

Alias Sean Bowie är en hyllad och svårdefinierad musikartist som med sitt konstnärliga och androgyna uttryck inte sällan jämförs med David Bowie. Uppväxt i Knoxville, Tennessee, numera baserad i Turin, Italien. Skygg, ger sällan eller aldrig intervjuer. Musikvideon Noid anspelar på polisvåld och mordet på George Floyd, upprinnelsen till Black Lives Matter-protesterna i höstas. I'm scared for my life… Call 911, sjunger Yves Tumor.

The Butler (2013)

Huvudrollsinnehavarna Forest Whitaker och Oprah Winfrey på premiären av The Butler, 2013. Foto: TT

Film baserad på den sanna historien om Eugene Allen, som växte upp på en bomullsfarm och överlevde åtta presidenter under 34 år som butler i Vita Huset. Forest Whitaker ger tyngd åt rollen, liksom Oprah Winfrey i rollen som hustrun. Butlern blir i denna episka skildring vittne till den amerikanska moderna historien, från slaveriet i Södern till Svarta pantrarna, alltmedan han försöker parera sin aktivist till son med jobbet att servera lynniga presidenter. Exempelvis Richard Nixon/John Cusack i lösnäsa. Regi: Lee Daniels, manus: Danny Strong.

The Black Power Mixtape 1967-1975

Hyllad dokumentärfilm från 2011 av Göran Hugo Olsson (manus och regi). Med svartvita filmer och källmaterial från arkiven tecknas bilden av den svarta medborgarrättsrörelsens framväxt och olika grenar, från fredlig aktivism till knutna nävar, mansdominans och feminism, bland annat The Natural Hair Movement, som hyllar naturligt afrohår och gör upp med rakpermanenten som en aspekt av vithetsnorm. Med bl a Angela Davis, Malcolm X och Harry Belafonte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.