Nuvarande agent 007 (Daniel Craig) och framtidens (Idris Elba)? Foto: TT

Mörkhyad James Bond skakar om känslorna

Uppdaterad
Publicerad

Skakad – inte rörd. Så kan man beskrivna stämningen på nätet sedan det framkom tydliga tecken på att skådespelaren Idris Elba kan vara på väg att bli nästa person att träda in i den ikoniska filmrollen som James Bond. Alla är nämligen inte helt nöjda att agent 007 kan komma att spelas av en mörkhyad person.

Kommer världen snart att för första gången få se en mörkhyad James Bond på bioduken? Spekulationerna har gått varma på nätet kring att Idris Elba blir nästa person att klä på sig agent 007:s klassiska smoking, till följd av ett läckt mejl från filmbolaget Sony Pictures styrelseordförande Amy Pascal till en kollega, skriver BBC.

”Idris [Elba] borde vara nästa Bond,” stod det i mejlet, som läckte ut till allmänheten efter den stora hackerattacken mot Sony för en månad sedan.

Elba: ”Ska inte 007 vara snygg?”

Ingenting har officiellt bekräftats, men Idris Elba svarade själv nyligen, i en öppen frågestund på nätforumet Reddit, att han gärna skulle spela rollen som Bond.

– Ja, om jag erbjöds den, så absolut.

Han svarade även skämtsamt på spekulationerna genom att i helgen lägga ut en bild på sig själv på Twitter med texten: ”Är det inte meningen att 007 ska vara snygg? Glad att ni tror att jag har en chans!”

”Vit och skotte, punkt slut”

Alla är dock inte överförtjusta i tanken att Elba – eller någon annan icke-vit skådespelare – skulle bli nästa Bond. Bland de mest högljudda kritikerna återfinns den välkände konservative amerikanske radioprataren Rush Limbaugh.

– Han var vit och skotte, punkt slut. Det är vem James Bond är, sa Limbaugh i sitt radioprogram.

Han jämförde rollbesättningen med att låta George Clooney spela Barack Obama eller Kelsey Grammar som Nelson Mandela (en roll som Idris Elba för övrigt redan spelat).

Skotsk bakgrund en efterhandskonstruktion

Limbaughs argumentation bemöts dock med mothugg från flera håll. Bland annat lyfter Dean Obeidallah på sajten Daily Beast fram att till skillnad från exempelvis Mandela är James Bond en fiktiv person. Dessutom, tillägger Hanna Flint vid tidningen Daily Mail, fastställde inte Bonds skapare Ian Flemming att hans hemlige agent är skotte förrän efter den första filmatiseringen, ”Agent 007 med rätt att döda” (”Dr No”, 1962). Där spelades Bond nämligen av just skotten Sean Connery.

– När man skrev ”Man lever bara två gånger” (”You only live twice”, 1967), angav man spionens föräldrar som Andrew Bond, från den skotska byn Glencoe, och Monique Delacroix, från schweiziska Vaud, för att passa Connerys tolkning av rollen, skriver hon.

Historiskt multinationell roll

Sedan dess har den ikoniske agenten spelats av australiern George Lazenby, engelsmannen Roger Moore, engelsk-amerikanen Timothy Dalton, irländaren Pierce Brosnan och nu senast engelsmannen Daniel Craig. Idris Elba är född i England, till föräldrar härstammande från Ghana och Sierra Leone.

Man kan även notera att den klassiska karaktären Miss Moneypenny, sekreterare till agent 007:s chef M, redan har spelats av en mörkhyad skådespelare, Naomie Harris, i både senaste Bondfilmen ”Skyfall” (2012) och i kommande ”Spectre”.

Vill inte bli ”den svarta Bond”

Idris Elba har i en intervju för ett par år sedan, när frågan om rollen kom på tal, sagt att han helst inte vill att hans hudfärg blir den viktigaste frågan om han skulle spela James Bond.

– Jag vill bara inte bli ”den svarta James Bond”. Daniel Craig blev inte ”den blåögde James Bond”, sa han till den amerikanska radiostationen NPR 2011.

Kritiken kan bli till Elbas fördel

Med tanke på att debatten nu har blossat upp, är frågan om kommentarer som de från Rush Limbaugh kanske snarare hjälper än stjälper Elbas chanser att bli nästa agent 007. Andra läckta mejl från Sony visar också på en rasism bland uppsatta chefer, om att det skulle vara mindre lukrativt att sätta mörkhyade skådespelare i huvudroller i storfilmer.

Sammantaget kan faktorer som dessa pressa Sony att välja Idris Elba, eller någon annan mörkhyad skådespelare, som nästa James Bond för att undvika fortsatta kontroverser och vidare rasismanklagelser från allmänheten, skriver BBC.

Det lär i alla fall dröja ett tag innan vi får veta hur det blir. Utöver kommande ”Spectre”, med premiär 2015, ska Daniel Craig ha skrivit på för att klä på sig spionsmokingen i minst en film till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.