Morrissey, när han uppträdde på Scandinavium i Göteborg 2006. Foto: TT

Morrissey möter sina läsare i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I kväll ska den brittiska poplegendaren signera sin nya självbiografi – bara i Göteborg. Han lär inte hinna med alla.

Förra veckan kom nyheten: På släppdagen ska den levande legenden Morrissey signera sin nya bok ”Morrissey: Autobiography” i Akademibokhandeln i centrala Göteborg.

Rest från New York

Många hade först svårt att tro att den tidigare The Smiths-sångaren verkligen hade valt den västsvenska staden för sin första, och än så länge enda, boksignering.

Morrissey

Men jo, det är sant. Morrissey har kommit fram till Göteborg. Kravallstaketen är uppe utanför butiken och i skrivande stund köar ett hundratal fans från Sverige, England, Holland – och en från New York – som alla vill få en efterlängtad autograf. Några har även övernattat i gallerian. Se SVT Västnytts besök i kön här.

Enbart Göteborg

Morrissey kommer endast att besöka en stad i Sverige under lanseringen av sin bok.

– Det är jättekul att han kommer just hit. Enligt förlaget har han valt Göteborg eftersom han trivs så bra i stan och tycker att han har gjort två av sina bästa konserter här, säger Lovisa Sandberg, eventansvarig på Akademibokhandeln, till SVT Västnytt.

Lär hinna 400 böcker

Från femtiden i kväll kommer tio personer åt gången släppas in i bokhandeln. Händelsen är så stor att även utländska musikmedier som NME har rapporterat om händelsen.

Göteborgsbutiken har tusen exemplar av självbiografin. Men om Morrissey stannar under de bokade två timmarna, hinner han bara signera max ungefär 400 böcker. Den uppskattningen gör Lovisa Sandberg.

– Men vi hoppas såklart att han stannar så att så många som möjligt får sin bok signerad. Det har vi beredskap för.

Inga skivor eller tröjor

Läsarna och fansen har flera strikta regler att förhålla sig till om de vill träffa idolen ikväll. Man får inte ta mig sig någon skiva, t-shirt eller kanske gitarr att lägga på signeringsbordet.

Morrissey kommer enbart att sätta sin autograf på självbiografin – som man måste kunna visa sitt kvitto på.

Fotografering under signeringen är okej, men man får inte ta närbilder och artisten vill inte posera på bild tillsammans med fans.

”Vill inte riskera kött”

Dessutom måste man tänka på att inte föra med sig någon mat in i butiken. Kan det ha att göra med att Morrissey är en engagerad vegetarian, som faktiskt har avbrutit minst en konsert för att den hölls för nära en köttservering?

– Vi brukar inte tillåta mat i butiken annars heller, men ja, vi vet ju att han har något emot köttindustrin, så vi vill inte riskera att någon kommer in med kött, säger Lovisa Sandberg.

SVT följer signeringen

”Morrissey: Autobiography” var färdigskriven redan 2011. Men oenigheter om innehållet i boken, mellan artisten och förlaget, är ett av skälen till att den kommer först nu.

Morrissey får boken utgiven hos legendariska Penguin Classics, trots att den serien bara brukar ge ut klassiska, redan etablerade författare.

En talesperson för Penguin Books har sagt, skriver NME, att Morrisseys självbiografi är ”en blivande klassiker”.

SVT kommer att rapportera från signeringen i kväll. Håll utkik hos SVT Västnytt och här på Kulturnyheterna.

Om Morrisseys självbiografi

I ”Autobiography” ger Morrissey en känga åt brittiska domare, tidningen NME och skivbolaget Rough Trade, efter den tio år långa tvisten som slutade med att The Smiths-trummisen fick rätt till en större del av bandets inkomster än tidigare (25 procent). Den följetongen resulterade i att Morrissey krävdes på en enorm summa pengar.

I boken avslöjar artisten även detaljer om sitt första förhållande, som inleddes i 30-årsåldern.

Självbiografin täcker Steven Patrick Morrisseys liv från födseln fram till i dag.

Källa: BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morrissey

Mer i ämnet