Möt Alice Munro hemma i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

”Jag skrev i hemlighet” så beskriver Alice Munro nyckeln till sitt författarskap när SVT träffar henne hemma i Kanada.

På tisdag kommer Nobelpriset i litteratur delas ut till den kanadensiska författaren Alice Munro. Men resan till Sverige blev för lång för den 82-åriga Munro, istället kommer hennes dotter Jenny Munro ta emot priset.

SVT:s Lena Jordebo och fotografen Sven-Åke Visén reste till Kanada tidigare i höst. De träffade Alice Munro i dotterns hem och pratade om skrivande och litteratur. Och om hur allting började.

14 novellsamlingar

– Jag fick en idé om att skriva, men jag trodde inte att jag skrev för en publik eller att någon skulle läsa det. Inte först, säger Alice Munro.

Alice Munros idé lämnade henne inte i fred förrän det blivit en berättelse. Från debuten 1968 fram till förra årets ”Brinnande livet” har det blivit 14 novellsamlingar om de där vardagliga och extraordinära händelserna som livet består av; kärlek, familj, längtan och förlust.

Ville inte ha ett fredat skrivrum

– Jag vet författare som hade ett särskilt skrivrum, där frun höll barnen borta. Jag tror inte att all denna försiktighet som omger skrivandet är bra. För om du sätter dig ner och hela huset är fokuserade på ditt skrivande vad händer då? Ingenting, tomt i huvudet. Det skulle det ha varit för mig i alla fall.

Alice Munro skrev istället mitt i dessa vardagliga händelser, i tvättstugan och vid köksbordet, till en början parallellt med sysslorna som livet som hemmafru krävde. Och i hemlighet.

”Skrev i smyg”

– För att lyckas med mitt skrivande var jag tvungen att närma mig det från sidan och inte lägga så mycket fokus på det. Jag berättade inte för någon att jag skrev, även om de upptäckte det ändå. Jag var tvungen att göra det i smyg, först då kunde jag skriva, säger Alice Munro och fortsätter:

– Du förlitar du dig på en publik som du inte ens vet existerar eller inte. Så du måste verkligen ha en stark önskan och vara övertygad om att detta är något du verkligen vill göra. Inte fundera på vad det kommer resultera i, om folk kommer blir arga på dig eller om du kommer tjäna mycket pengar eller inte.

Känner du någon skuld?

– Ja jag känner lite skuld, men inte tillräckligt för att få mig att sluta

Ficfk rundvisning i hemmet

Reportern Lena Jordebo och fotografen Sven-Åke Visén spenderade en dryg vecka i Kanada och fick också en rundvisning i författarens hem i Clinton, utan att Alice Munro själv var hemma. Munro bor sedan en tid hemma hos sin dotter i staden Victoria i Kanada.

Se hela dokumentären fredagen den 6:e december i SVT 2 19:30.

Den traditionella föreläsningen med Nobelrpistagaren i Börshuset den 7:e december kommer ersättas av en förinspelad föreläsning med Alice Munro, som även kommer direktsändas på nobelprize.org

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2013

Mer i ämnet