Foto: TT

Caitlyn Jenner om sin könsövergång: Jag är så glad

Publicerad

Möt Caitlyn Jenner. Realitystjärnan och före detta toppidrottaren Bruce Jenner finns inte mer. Nu presenterar hon sitt nya jag efter att ha färdigställt sin könsövergång.
”Jag är så glad efter en sån lång kamp med att leva med mitt sanna jag. Välkommen till världen Caitlyn” skriver Caitlyn Jenner på Twitter.

Det är i en stor intervju i nästa nummer av magasinet Vanity Fair som Caitlyn Jenner tar första steget ut i offentligheten. Tidningens omslag pryds av en bild på Caitlyn Jenner förr känd som Bruce Jenner, i en vit korsett, tagen av fotografen Annie Leibowitz som är berömd för sina porträtt av kända personligheter.

Under en två dagar lång fotosession arbetade Caitlyn Jenner med Leibowitz till intervjun som gjordes av Pulitzerpristagaren Buzz Bissinger, som tillbringat hundratals timmar tillsammans med Bruce Jenner och otaliga med Caitlyn Jenner, skriver Vanity Fair.

– Den här fotosessionen handlade om mitt liv och vem jag är som person. Det är inte om fanfarer eller folk som jublar på stadion eller att få ryggdunkar. Det här är om mitt liv, säger Caitlyn Jenner i intervjun.

Könsövergången klar

Det var i slutet av april som före detta friidrottaren, numera realitystjärnan Jenner gick ut i en öppenhjärtig intervju med Diane Sawyer och berättade att hon var en kvinna, trots att hon levt som man under hela sitt liv. Hon hade då en längre tid tagit hormoner – men nu är övergången till kvinna klar, efter en tio timmar lång ansiktsoperation. Enligt Vanity Fair har Jenner inte opererat könsorganet.

Caitlyn beskriver hur hon fick en panikattack dagen efter operationen, men att hon inte ångrat sig sedan dess.

– Bruce ljög hela tiden och hade hela tiden en hemlighet. Om jag hade legat på min dödsbädd och hållit det här hemligt och aldrig gjort något åt det, då hade jag sagt till mig själv: ”Du förstörde hela ditt liv. Du tog inte tag i dig själv”. Det ville jag inte skulle hända, säger Caitlyn Jenner.

Frånvarande far

Buzz Bissinger intervjuar även flera av Jenners barn från de första äktenskapen, hennes tre fruar och 89-åriga mor. Barnen berättar bland annat hur de många gånger känt sig besvikna på sin frånvarande far, något som Jenner erkänner och ångrar. Caitlyn Jenner ser nu med tillförlit fram emot ett nytt liv som kvinna.

– Så fort omslaget kommer ut, är jag fri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer