Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad som hänt med askan efter Lemmy i klippet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Lemmys aska får viloplats på hårdrocksfestivalen Wacken open air

Publicerad

En del av askan efter Ian Lemmy Kilmister, frontman i det legendariska hårdrocksbandet Motörhead, kommer under dagen att befästas på metalfestivalen Wacken open air i Tyskland. De forna bandkollegorna Mikkey Dee och Phil Campbell kommer att vara på plats för att hedra hans minne.

Lemmy dog 2015, några dagar efter sin sjuttionde födelsedag. Han var under sin livstid känd för att ständigt vara på turné och han, eller i alla fall hans aska, fortsätter turnera även efter hans död.

Idag kommer en kommer en ceremoni att hållas på metalfestivalen Wacken till hans minne och en del av hans aska kommer att befästas där. Exakt vad som kommer att hända med askan är ännu höljt i dunkel.

– Det är lite av en hemlighet än så länge, men till kvällen kommer Mikkey och Phil att komma hit under Doros spelning, säger Wackens festivalgeneral Thomas Jensen.

Aska i silverpatroner

Jensen tror att Lemmy skulle ha tyckt om att en del av hans aska får en viloplats på Wacken.

– Vi har ett starkt band och jag tycker det är extremt viktigt att hedra hans ande, säger Jensen.

Delar av Lemmys aska finns sedan tidigare också i en Lemmy-staty på hårdrocksfestivalen Hellfest i Frankrike och i silverpatroner som givits till några hans närmsta vänner, till exempel Judas Priests Rob Halford och den tyska metaldrottningen Doro Pesch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.