Till vänster den hyllade debuten i januari. Till höger Ida Klamborn. Foto: Kristian Löveborg

Motståndsmode med Ida Klamborn

Uppdaterad
Publicerad

I januari utsågs hon till ”Årets nykomling”. Denna vecka visar modeskaparen Ida Klamborn sin nya kollektion, inspirerad av folklig antirasism. Med den vill hon föra upp politiken på catwalken.

Den 28 januari 2014 klev rapparen Silvana Imam upp på ett vitt podium längst bak på catwalken på Båthall 1 på Djurgården i Stockholm.

Ett tungt beat dånade i högtalarna. Medan modellerna trädde ut i rummet spottade hon ur sig sina rader.

– Vi är power pussies! Fuck en 5:2 diet, jag är 176 centimeter pussy riot, rappade hon.

Modellernas kläder var långsmala, eleganta. Vita, svarta och rosa i kamouflageinspirerade mönster. Deras höga klackar smällde så hårt i golvet att det såg ut som om de marscherade.

– Vi är araber, Simone de Beauvoir-soldater, fortsatte Imam.

Det såg ut som om en liten armé i rosa och lila på scenen. Publiken brast ut i jubel.

Hyllad debut

Ida Klamborns debut i modevärlden gjorde ett starkt intryck. Under visningen med Silvana Imam var hon nyexaminerad från Textilhögskolan i Borås men fast besluten om att göra ett avtryck, inte bara med sina kläder utan också politiskt.

En vecka tidigare hade hon vunnit pris för Årets nykomling på Elle-galan. Efter att ha tagit emot priset avslutade hon sitt tacktal med en utsaga om feminismen.  

– Hörde en så konstig fråga i går: ”Har feminismen gått för långt?” Svaret är nej. Det här är bara början!

Visar ny kollektion

På torsdag kväll visar Ida Klamborn sin nya kollektion under Stockholm Fashion Week. När Kulturnyheterna ringer upp är det fullt sjå med detaljerna. En tröja ska läggas till här och ett par skor där.

– Förlåt, jag måste göra kaffe, säger hon ursäktande och skramlar i bakgrunden.

– Jag har inte sovit på några dagar. Jag är lite slut i huvudet.

Ida Klamborn vill inte avslöja så mycket om den nya visningen, mer än att den kommer bli ”lite lugnare” än den förra. Inspirationen till hennes nya print har hon hämtat från en politisk händelse ur verkligheten. Under våren hade nazister sprejat hakkors och rasistiska budskap på skolor och moskéer i Stockholm.

– Jag reagerade på att människor visade sitt motstånd genom att måla över de rasistiska budskapen med blommor. Det var så fint för att det var vanliga människor som ville visa att de tyckte tvärtom och att dom var fler än nazisterna.

I modemässans katalog skriver hon om kollektionen:  ”I'm writing in flowers with permanent marker.”

Har du tagit hänsyn till att det är riksdagsval om några veckor när du planerat visningen?

– Absolut finns det ett budskap i kollektionen som kommer synas på visningen.

”Ett plagg ska vara bekvämt”

Ett annat av hennes budskap går att hitta i kläderna själva, hur de känns när de sitter på kroppen.

– Det påverkar bäraren hur ett plagg får en människa att känna. Om ett plagg sitter lite fel kan det påverka ens kroppshållning och påverka hela ens dag. Jag har varit väldigt medveten om det under hela min uppväxt och är väldigt mån om att ett plagg ska vara bekvämt.

Också kropparna som plaggen sitter på är viktiga för Ida Klamborn. I flera intervjuer har hon efterlyst modeller som avviker från normen i modevärlden, där de flesta är vita och har ett europeiskt utseende. Men idag vill hon helst inte utveckla den tanken. Det blir fel när medierna fokuserar på det tycker hon.

– Jag vill inte göra nån big deal av det. jag vill bara att det ska vara självklart.

Men hon tycker sig se en förändring hos modeagenturerna när det gäller vilka modeller som finns att tillgå, om hon jämför med förra gången.

– Det är lättare nu när de känner till mig och vet vad jag efterfrågar. De har varit väldigt mottagliga.

Ida Klamborns nya kollektion visas på torsdag klockan 20:00 i Båthall 1 på Djurgården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.