Miljöpartiets Tina Ehn är kritisk till den nya bibliotekslagen. Regeringen missar bibliotekariens roll helt, menar hon. Foto: Scanpix

MP sågar bibliotekslag: ”Missar det viktigaste”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar för lite på biblioteken och glömmer bort personalen. Det menar Tina Ehn, riksdagsledamot för MP, som är kritisk till den nya lagen.

En del av en kulturpolitisk kraftsamling för bättre tillgång till litteratur. Så beskriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) regeringens nya bibliotekslag, som presenterades idag.

Men inom Miljöpartiet är man inte nöjda med den nya lagen. Riksdagsledamoten Tina Ehn riktar kritik mot regeringens förslag, som hon menar helt har glömt bort bibliotekariernas roll.

– Man har missat den viktigaste ingrediensen, nämligen att det finns utbildad personal. När man talar om framtidens bibliotek tycker jag att bibliotekarierna är allra viktigast att lyfta fram. Men det har man inte belyst, säger hon.

Vill se fler bibliotekarier

Tina Ehn efterlyser en satsning på fler bibliotekarier och lyfter ett varningens finger för en utveckling där färre bibliotek har utbildad personal.

– Det är lite farligt, tror jag, för bibliotek har en så självklar plats i samhället. Om det börjar försvinna bibliotek, och färre utbildas, så kommer det stegvis förändra tillgängligheten för litteraturen. Jag tror att biblioteken har en mycket viktigare roll idag än de kanske någonsin har haft, säger hon.

I lagen vill regeringen skärpa kvalitetskraven på biblioteken. Är inte det ett steg i rätt riktning?

– Det är till viss del ett tydliggörande. Men kärnan i bibliotekets verksamhet är personalen. De är otroligt viktiga spelare i det här, som man inte lyfter fram. Vi säger tvärtemot att man måste satsa på biblioteken, särskilt i miljonprogram och på landsbygden.

Oklart hur mycket man vill satsa

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat minskar antalet biblioteksfilialer i Sverige. Detta vill Miljöpartiet motverka, men Tina Ehn kan i dagsläget inte svara på hur mycket resurser man vill skjuta till.

– Jag har inga siffror just nu, men det är en uttalad politik. Vi har främst koncentrerat oss på folkbiblioteken, men det finns mycket att göra även kring andra bibliotek, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer