Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se multikonstnären Laurie Anderson berätta om sin utställning på Moderna museet i klippet ovan. Foto: Rebecca Haglund

Multikonstnären Laurie Anderson i retrospektiv på Moderna

Publicerad

Det finns ingenting hon inte kan göra. Så sa den nu avlidne rockmusikern Lou Reed om sin fru, multitalangen Laurie Anderson känd för sitt gränsöverskridande konstnärskap. Den 1 april öppnar utställningen “Looking into a Mirror Sideways” på Moderna museet i Stockholm. 

– Titeln är inspirerad av Ingmar Bergmans film ”Persona”, säger Laurie Anderson .

Laurie Anderson slog igenom internationellt med låten ”O Superman” och med den befäste sin position som pionjär inom den elektroniska musiken.  

Men framförallt förknippas Laurie Anderson med den avantgardiska konstscenen – sprungen ur 60- och 70-talets turbulenta och experimentella miljö i New York. 

Gamla och nya verk

Utställningen på Moderna museet är hennes största separatutställning i Europa hittills. Här finns gamla uppdaterade verk men också nya platsspecifika produktioner. Bland annat VR-videoinstallationen Ark.  

– Den handlar om vad allting handlar om idag, systemens kollaps, säger hon. 

Identitet är ett återkommande tema i Laurie Andersons konstnärskap, som i videoverket om Mohammed El Gharani – som bara 14 år gammal låstes in på Guantanamo-fängelset.

Under en konsert  i New York 2015 lätt Anderson lajvstreama honom i monumental format från en studio i Ghana där han med egna ord berättar om sitt dramatiska livsöde. 

– Det är sådan här historia jag blir fascinerad av – det handlar om en person mot ett system, berättar Laurie Anderson.

Farfar som AI 

Andersons svenska farfar Axel Efraim Anderson dyker också upp här i AI format med sin sagolika framgångsberättelse, uppdiktad för att mörka sin miserabla uppväxt med en alkoholiserad pappa. 

– De här två berättelserna är kärnan i utställningen-  Mohammed och Axel. Min farfars hemliga historia och Mohammeds motstånd mot den amerikanska staten. 

– De handlar om språkets makt som instrument för att definiera vem man är, säger Laurie Anderson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.