Edvard Munch Skriet från 1893. Arkivbild Foto: NTB/Pontus Höök

Munch skrev mystiska texten på Skriet

Uppdaterad
Publicerad

Mysteriet med textraden på Skriet är löst, enligt Nasjonalmuseet i Norge.

En liten, knappt synbar mening på en av Edvard Munch mest välkända tavla Skriet från 1893 har resulterat i många gissningar inom konstvärlden.

Orden ”Kan bara ha målats av en galning” är inskrivna med blyerts i det övre vänstra hörnet. Konstvetare har länge spekulerat i om orden är en vandalisering utförd av en åskådare, eller om de var skrivna av konstnären själv, som led av psykisk ohälsa under stora delar av livet.

Nu kan Nasjonalmuseet i Norge med hjälp av infraröd scanning visa att texten är skriven av konstnären själv. De har analyserat skriften och jämfört med texter från Munchs egna dagböcker och brev. Det skriver BBC.

Enligt museiintendenten Mai Britt Guleng är det ingen tvekan om saken.

– Själva handskriften, liksom händelser som skedde 1895 när Munch visade målningen i Norge för första gången, pekar alla i samma riktning, säger hon, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.