Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut när museum Classis i Ravenna växlade om till härberg – museidirektören Francesca Masi: ”Rörande att se hur alla respekterade museet”. Foto: Privat

Museum Classis gav husrum åt 700 personer under översvämningen

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningen som slagit hårt mot italienska kuststaden Ravenna lämnade tusentals utan tak över huvudet.

Förutom gymnastiksalar och skolor agerade även stadens museum härbärge – för första gången någonsin, säger museumdirektören Francesca Masi.

Förra veckan kom skyfallet som pågick i närmare en veckas tid, då det föll lika mycket regn som det annars gör under sex månader. Människor, barn och djur blev tvungna att fly sina hem i den italienska regionen Emilia-Romagna.

Då öppnade Museum Classis i Ravenna sina portar och tog emot så många de kunde.

– Vi tog in 700 personer, runt 200 husdjur och ett 60-tal volontärer i en vecka. Det var hundar, papegojor och även en sköldpadda. Men inte ens en repa blev det, allt har gått jättebra. Alla respekterade omgivningen, det gjorde mig riktigt rörd, säger Francesca Masi.

Museumdirektören hoppas att de kan hjälpa människor i nöd även i framtiden, men under mer kontrollerade former.

– Det har varit en otrolig erfarenhet, som svarar på museets uppdrag, att vara välkomnande och skapa gemenskap. Vilket jag hoppas det blir mer av i framtiden – annars är det bara som en kyrkogård.

”Första gången vi gör detta”

Att det blir extremväder i Ravenna är inte ovanligt då kuststaden omringas av vatten som en lagun. Trots det är det allra första gången Classis öppnar sina dörrar för att hjälpa människor på det här viset.

– Det är första gången vi gör detta. Det är troligen första gången som ett museum i Italien låter över 700 personer sova och bo i museet, säger Francesca Masi.

Ännu vet man inte om något av kulturarvet i Ravenna förstörts.

– Jag kan bara tala för Ravenna och jag tror att inga skador skett på ett kulturellt plan, det är mer skador på staden som säkert kan åtgärdas, men som sagt det är för tidigt att säga säkert.

Skadekontroller kommer ske i kommunen så fort vattnet avlägsnats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.