Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Musik av Jimi Hendrix och Janis Joplin fördes med i den SpaceX Falcon 9-farkost som landade på månen förra torsdagen. Foto: TT/Svenska Dagbladet/AP

Musik av Jimi Hendrix och Janis Joplin har placerats på månen

Uppdaterad
Publicerad

Förra torsdagen landade en privat rymdfarkost för första gången på månen, men månlandningen skapade även musikhistoria. Farkosten hade nämligen med sig en kapsel med musik av bland andra Jimi Hendrix, Janis Joplin och Elvis Presley – tänkt att förvaras på månen i miljontals år utifall en katastrof drabbar jorden.

Farkosten Odysseus hade med sig en kulturkapsel med bland annat musik av några av historiens främsta musiker, enligt det amerikanska företaget som ligger bakom kapseln. Det rapporterar Billboard.

Även forntida kulturarv, målningar av Rembrandt och Van Gogh, fotografier från exempelvis Woodstock och dokumentärfilmen ”Climate Refugees” av Michael P. Nash har inkluderats i kapseln som ska förvaras säkert på månen för framtida generationer.

”Utifall vi spränger oss själva i luften med kärnvapen, träffas av en meteor eller utrotas av klimatförändringen, så finns det ett testamente över vår historia på månen”, säger Nash till Billboard.

Musik från flera millennier

Musiken i kapseln spänner över flera millennier, från musik nedtecknad på sumerisk kilskrift till moderna beats av Timbaland. Bland de 222 artisterna finns bland andra Jimi Hendrix, Janis Joplin, Elvis Presley, Marvin Gaye, Santana, Chuck Berry, Sly & the Family Stone och Bob Marley.

Ett foto av Pink floyds album ”The Dark Side of the Moon” har även inkluderats. Allt förvaras i en anordning som ska hålla i miljoner eller miljarder år.

Dallas Santana driver företaget Space Blue och kom på idén.

Företaget samarbetade med Nash’s Beverly Hills Productions och Melody Trust, som äger rättigheterna till en del masterinspelningar av klassiska rockartister, och skapade tillsammans med Lunar Records. SpaceX och Elon Musk ska inte ha haft något inflytande över urvalet.

”Återuppväcka Woodstock-andan”

Bilder från Woodstock valdes ut för att det visar på en fredlig sammanhållning. Förhoppningen med kapseln är att ”återuppväcka Woodstock-andan”.

”Vi tog med Summer of Love – människorna, artisterna och budskapen – till månen. Det som behövs på jorden just nu”, säger Santana.

Han håller dock med om att det är lite ironiskt att många musiker ur den generationen ville att USA:s regering skulle sluta spendera pengar på månlandningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.