”Årets artist” – Loreen och Sverige utmålas nu som storfavorit inför Eurovision Song Contest. Foto: Scanpix

Loreen segrare i Melodifestivalen 2012

Uppdaterad
Publicerad

Loreen höll för favorittrycket och blev överlägsen segrare i årets upplaga av Melodifestivalen. Det innebär att Loreen med ”Euphoria” kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest i Baku.

Kulturnyheterna träffade en lugn Loreen strax efter vinsten.

– Jag fattade ingenting. Jag stängde av, det blev ett vakuum. Men jag är glad och ”Euphoria” har blivit en del av mig, säger hon och lägger till att hon inte riktigt fattat att hon vunnit än.

Melodifestivalen

Den senaste veckan har förhandsspekulationerna handlat om Loreen och Danny Saucedo med ”Amazing”. Och finalen kom också att bli en uppgörelse dem emellan.

När det stod klart att Loreen vunnit så lämnade Danny Saucedo snabbt green room. Först efter att de flesta journalister lämnat Globens parkett kom han tillbaka. Nu utan den sju kilo tunga, blinkande scenkostymen.

Loreen populär utomlands

Efter att de internationella jurygrupperna meddelat sina röster ledde Loreen knappt över Danny Saucedo, 114 mot 92 poäng. David Lindgren låg på en tredje plats med 65 poäng. De här tre artisterna var också de enda som fick tolvor av de internationella jurygrupperna.

Danny Saucedo fick fyra tolvpoängare. Loreens ”Euphoria”, som skrivits av Thomas G:son och Peter Boström, gillades mest av sex jurygrupper. Och David Lindgren fick en tolva av Malta. (Se faktaruta)

Även folkets favorit

Loreen var inte bara populär utanför Sveriges gränser. Här hemma fick hon också överlägset flest röster.

Poängen från telefonrösterna är lika många som de som fördelas av de utländska jurygrupperna. Tittarpoängen fördelas procentuellt utifrån antalet röster. Danny Saucedo fick näst flest poäng, 106. Men Loreen plockade hem hela 154 poäng.

Drygt två miljoner röster registrerades under kvällen. 3 miljoner kronor till Radiohjälpen.

Resultatet i finalen

1) Loreen: Euphoria

2) Danny Saucedo: Amazing

3) Ulrik Munther: Soldiers

4) David Lindgren: Shout it Out

5) Molly Sandén: Why Am I Crying

6) Top Cats: Baby Doll

7) Dead by April:

8) Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern: Jag reser mig igen

9) Lisa Miskovsky: Why Start A Fire

10) Björn Ranelid och Sara Li: Mirakel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen

Mer i ämnet