Panetoz, Tomas Ledin och Sarah Dawn Finer. Foto: SVT

Panetoz om Allsången: ”Vi ska skapa kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Panetoz ska kaosa, Niklas Strömstedt och Andreas Johnsson sjunga OS-musik, och Sarah Dawn Finer har världspremiär för en ny låt. Alla gästar sommaren Allsång på Skansen.

Som sig bör består årets Allsångsuppställning består av både nykomlingar och gamla rävar.

Panetoz har funnits sedan 1997, men det är först nu som Jordbro-killarna slagit igenom med monsterhiten ”Dansa pausa”. Den har antagligen skapat dansmani på många försommarfester. Den sjunde augusti gästar de Allsången.

Allsång på Skansen 2012

– Det blir galet, vi ska skapa sånt kaos, det blir extra peppar i grytan, lovar Pa Moudou Badjie.

Nedanför scenen på det regniga Solliden står ett gäng ungdomar och hoppar på bänkarna och skriker ”Dansa, pausa”. Panetoz verkar lyckas med sitt motto – att skapa kaos på ett bra sätt.

Vilken låt sjunger ni i Panetoz oftast allsång till?

– 'Jag går och fiskar'! Den, och 'Sommartider'! ropar de – unisont.

Niklas Strömstedt och Andreas Johnsson är pop och rock-veteranerna som som bildat ett nytt band med namnet Hagsätra Sport. Namnet kommer av att båda är uppvuxna i Hagsätra utanför Stockholm. För några dagar avslöjades det att duon fått i uppdrag att skriva Sveriges officiella OS-låt. Mästerskapslåtar brukar vara allsångsvänliga, och 'Hagsätra IP' kommer försås att sjungas på Skansen.

Med tanke på ert bandnamn, planerar ni att skriva fler sportlåtar?

– Nej det får vara nog med 'Hagsätra IP'. Men vi kanske skriver fler låtar om Gröna linjen (där Hagsätras tunnelbanestation ligger), den är underrepresenterad i svenskt musikliv. Det kanske blir mer nostalgi, säger Andreas Johnson.

Samma kväll som Hagsätra sport kommer årets  Idol-vinnare Amanda Fondell.  När hon sjunger allsång privat vet hon vad hon vill ha.

– Det ska vara något jäkligt skånskt, typ Lasse Stefanz, säger hon.

Allsångsvänlig

Tomas Ledin är en av artisterna som kanske har flest allsånger i sin egen låtpärm.

– Ja, vilka låtar brukar folk sjunga? 'I natt är jag din', kanske. Och 'Vi är på gång', 'En del av mitt hjärta', 'Sommaren är kort...' Jag hoppas att folk har tagit dem till sig, och att det är därför de kan texterna.

Han firar sina hits för fullt i år, med en nyutgivning av debutalbumet, en konsert med samma låtar, och ett samlingsalbum med sin 40-åriga karriär.

– Jag tycker egentligen inte om att se tillbaka så. Jag är inte nostalgisk, utan vill vara i nuet. Men skivbolaget tyckte att vi skulle fira 40-årsjubileet med en skiva. Och mitt band föreslog att vi skulle spela debutskivan.

Världspremiär för ny låt

Melodifestivalprogramledaren och sångerskan Sarah Dawn Finer kommer att bjuda på nytt material när hon gästar sommarens sista Allsångskväll den 14 augusti.

– Jag kommer att ha världspremiär för en ny låt, som ska släppas på min första svenskspråkiga skiva i oktober. Mauro Scocco har skrivit den. Vi kommer även att bjuda på en annan överraskning, men den är hemlig.

Sarah Dawn Finer är något av en expert på Melodifestivalen, efter årets insats som svensk programledare. Hon tycker att Loreens vinnarlåt borde finnas i sånghäftet på Skansen:

– Det vore förjävla kul att höra publiken sjunga 'Euphoria'! När Loreen hade vunnit badade vi i fontänen vid Sergels torg och sjöng den. Det lät faktiskt bra!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allsång på Skansen 2012

Mer i ämnet