Sanna Nielsen med artisterna vid tisdagens presentation av artisterna i årets upplaga av ”Allsång på Skansen”. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här är årets artister i Allsång på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Peter Jöback, GES, Linda Pira, Magnus Uggla och Seinabo Sey: Under tisdagsförmiddagen presenterades årets artistuppställning på Sollidens scen på Skansen. Sammanlagt presenterades 28 akter som gör Sanna Nielsen sällskap i Allsång på Skansen i sommar.

Tisdagen den 26 juni drar allsångssäsongen igång på allvar. Då är det nämligen premiär för SVT:s sommarklassiker Allsång på Skansen, som pågår hela sommaren fram till avslutningen den 14 augusti.

Sanna Nielsen programleder i vanlig ordning årets upplaga av sommarklassikern Allsång på Skansen, och kommer få sällskap av 28 artister, komiker och musiker under de åtta Allsångsveckorna.

Först ut i sommar blir Shirley Clamp, Peter Jöback, Shirin och stjärnskottet Jireel – som alla kommer stå på scen under Allsångspremiären den 26 juni.

– Jag kommer sjunga en ny låt, The Mask, för allsångspubliken i år, säger Peter Jöback till Kulturnyheterna.

– Det här programmet är så härligt, ett generationsprogram som alla samlas framför. Det är en svensk sommarklassiker, och det är en ära för mig att få vara med.

En mix av veteraner och unga stjärnskott

Därefter väntar en mix av folkkära veteraner och hyllade nytillskott från den svenska musikvärlden. Bland de förra kan bland annat GES, Sven-Bertil Taube, Alcazar och Pernilla Wahlgren nämnas.

– Vi gör absolut ingen ny fotbollslåt i år, men om vi spelar ”När vi gräver guld i USA” har vi faktiskt inte bestämt ännu, säger GES-sångaren Orup till Kulturnyheterna.

Vad betyder det att medverka i Allsången?

– Allsångsscenen lever sitt eget liv, det är som en institution. Så det spelar ingen roll om man är etablerad eller ny, det betyder något att vara med i sin egen rätt, säger Orup.

– Det som är så fascinerande är att det inte var så hippt att vara med en gång i tiden, man fick nästan tvinga ut artisterna på scenen. Men nu för tiden är det en ära att få vara med, säger Anders Glenmark i GES.

Från den yngre generationen svenska artister syns bland annat hiphopdrottningen Linda Pira, internationella stjärnan Seinabo Sey, Mello-favoriterna Samir & Viktor samt artisten Tove Styrke.

– Jag ska spela en låt som är väldigt fartfylld. Ett merengue-nummer med massor av dansare, säger Linda Pira till Kulturnyheterna. 

Linda Pira har under de senaste åren deltagit i en lång rad stora tv-sammanhang, och blivit lite av en ambassadör för svensk hiphop i offentligheten. Själv är hon glad över att rapmusik numera bjuds in även i de folkliga sammanhangen. 

– Jag är så stolt över att det har ändrats så mycket, att vi blir mottagna i min genre på stora fina scener. Den urbana musiken är så pass stor nu, så jag är glad att få representera den. Och jag blir jättefint mottagen av allsångspubliken varje gång, de är så härliga, säger hon.

Bo Kaspers tar över Allsångscenen

På senare år har Allsångsproduktionen lanserat ett nytt koncept: ”Allsångsscenen är din”, där en utvald artist eller grupp får genomföra en egen konsert i anslutning till programmet. Detta år blir det Bo Kaspers Orkester som intar Sollidenscenen den 7 augusti, direkt efter programmet som i övrigt kommer gästas av Molly Sandén och rapparen Petter.

Laleh, Håkan Hellström och Alcazar är några av artisterna som gjort den en timme långa specialkonserten tidigare, och det är främst de senare som gör sångaren Bo Sundström ödmjuk:

– Vi ska fylla Alcazars kläder och dansskor så gott vi kan, sa han under presskonferensen.

På frågan om deras bästa Allsångsminne genom åren blev svaret en svensk gospelklassiker.

– Vi sjöng ”Han har öppnat pärleporten” i ska-version, jag tror vi frälste halva publiken, sa Bo Sundström med ett leende.

Program 1, 26 juni
Shirley Clamp
Peter Jöback
Shirin
Jireel

Program 2, 3 juli
GES
Linda Pira

Program 3, 10 juli
Avantgardet
Markoolio
Lilla Al-Fadji
Cornelia Beskow
Margaret

Program 4, 17 juli
Alcazar
Uno Svenningsson
Jojje Wadenius

Program 5, 24 juli
Sannex
Amanda Ginsburg
Pernilla Wahlgren

Program 6, 31 juli
Tove Styrke
Tommy Körberg
Samir & Viktor
Blen
Emma Peters & Hanna Dorsin

Program 7, 7 augusti
Bo Kaspers Orkester är förutom gäster i programmet också årets artister i ”Allsångsscenen är din”(sänds samma kväll kl 21.00).
Petter
Molly Sandén

Program 8, 14 augusti
Seinabo Sey
Magnus Uggla
Sven-Bertil Taube

Listan kan komma att uppdateras då fler artister ska släppas under säsongens gång, enligt Allsång på Skansens redaktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer