Journalisten Ametist Azordegan tycker till om Allsångens skrala hiphop-utbud. Foto: Erik by Erik

Ametist Azordegan: ”En vit och homogen lineup”

Uppdaterad
Publicerad

Artisterna är bokade till årets Allsång på Skansen. Musikjournalisten Ametist Azordegan tycker till om hiphop-biten.

Hej Ametist Azordegan, bland annat programledare för ”En kärleksattack på svensk hiphop”! Vad tycker du om blandningen i programmet till årets Allsång på Skansen?
– Generelllt är det en vit, homogen, fantasilös och framförallt otidsenlig lineup som SVT bjuder på. Det känns som de vill behålla programmets gamla och befintliga målgrupp men missar morgondagens potentiella fans till programmet. Jag saknar representationen av svensk hiphop som, jämte elektronisk dansmusik, blivit den nya popmusiken i Sverige.

Varför är det problematiskt att det saknas hiphop, tycker du?
– Utrymmet för den svenska hiphopen i programmets lineup är inte i relation till genrens storhet. I dag säljer flera svenska hiphopartister platina. Det kan inte SVT:s bokare ha missat, de har koll på musikarenan. Antingen anser de att hiphop-målgruppen är mindre värd, trots att det är en stor målgrupp, eller så anser SVT att det är obekvämt med genrens låttexter som ofta kommenterar politiken och samtiden. Svaret ligger i något av dessa alternativ och i båda fallen utför SVT då inte sitt public service-uppdrag.

På vilket sätt menar du att hiphop behövs enligt public service-uppdraget?
– Om man hårddrar public service-uppdraget så ska SVT inte konkurrera med kommersiellt utbud om tittare, utan 'alla ska ha sitt', vilket inte är fallet just nu. SVT måste bara kapitulera inför svensk hiphops storhet 2013, och acceptera att genren har visst politisk innehåll i låttexterna. Det är särskilt viktigt för SVT att representera hiphop-akter på sin stora i scen i en tid då främlingsfientligheten är så utbredd i Sverige. Det gäller att satsa på att integrera, inte exkludera.

Vilka svenska hiphopakter tycker du hade platsat på sommarens Allsång?
– Medina, Aki från Labyrint och Looptroop Rockers. Samtliga är flerfaldigt platinasäljande artister med en stor hit-katalog. Med andra ord tilltalar de en bred mainstream-publik som SVT redan har, men också en ung publik som jag inte tror har en relation till Allsång på Skansen. De når en publik som har en svag relation till public service.

Här kommenterar Allsångens producent andelen hiphop-artister i sommarens tv-program.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Allsång på Skansen 2013

Mer i ämnet