Ane Brun och Azure Blue prisades på Manifestgalan

Uppdaterad
Publicerad

På fredagskvällen var det dags för Manifestgalan, som vill premiera den bästa oberoende musiken i Sverige.

På galan, som var den tionde i ordningen, prisades Azure Blue (Tobias Isaksson) i kategorin Årets pop. Prisjuryn valde därmed att gå förbi den mer välkände artisten Jonathan Johansson, som också var nominerad i klassen. Men att han inte tog hem klassen hade han kanske nästan på känn. Så här sa han till Kulturnyheterna för ett par veckor sedan:

– Det vore lite kontraproduktivt om de ger mig priset, för jag är redan så pass etablerad. (Läs hela intervjun med Jonathan Johansson via länkarna till höger).

Svenska musikgalor

I juryns motivering till att Azure Blue får priset står det: ”Det är inte första gången vi får höra musik signerad den här artisten, ändå är den senaste skivan någonting helt nytt och i en klass för sig.”

”Utvecklats som få”

Ane Brun vann kategorin Årets singer/songwriter. Juryns motivering lyder: ”Den som följt denna artist i snart ett decennium vet att hon utvecklats som få. Hon har gått från att vara en bra röst med bra låtar till att äga ett helt eget sceniskt och musikaliskt uttryck.”

I kategorin Årets hiphop tog Mofeta & Jerre hem segern. I motiveringen står det: ”Det är en bragd att som musiker våga testa nya ljudbilder och aldrig stanna upp i sin musikaliska utveckling. Det är också en bragd att göra allt på egen hand, något som inte är ovanligt för genren.”

Inte bara de mest kända

Även i hiphopgenren fick därmed mer välkända artister, som Ison & Fille och Mohammed Ali, se sig slagna, vilket möjligen kan ses som ett tecken på Manifestgalans särart.

För ett par veckor sedan anordnades P3 Guldgalan och musikfesternas tid var inledd. Manifest var nästa gala ut för i år och om knappt två veckor är det dags för Grammis. Men vad skiljer galorna åt? Det kan du läsa om i Kulturnyheternas guide, som du hittar i länkarna till höger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska musikgalor

Mer i ämnet