Ane Brun släpper albumet ”When I'm Free” den 4 september. Foto: TT

Ane Bruns strävan efter frihet

Uppdaterad
Publicerad

Vad är frihet och vad har den för inverkan på ens kreativitet. Det är frågor som Ane Brun ställer sig på sin nya skiva, där hon har letat influenser från dansmusik och sin egen musikaliska utveckling.

– Det är en naturlig utveckling av min förra skiva som någonstans var en vändning i min musik. Där introducerade jag lite mer rytm i musiken, vilket jag har tagit vidare på den här skivan, berättar Ane Brun för Kulturnyheterna.

Under våren har hon rönt stora framgångar i Storbritannien. I samarbete med Dr. Kucho! & Gregor Salto nådde låten ”Can’t stop playing”, som Ane Brun skrev melodi och text till, fjärdeplatsen på den brittiska singellistan.

Får du mycket erbjudandet från elektroniskt håll efter framgångarna med ”Can’t stop playing”?

– Ja, man får ju lite förfrågningar, just nu hinner jag inte med det med tanke på nya skivan, men det är absolut någonting jag kommer göra igen om det dyker upp något bra.

Förenas med tjugoåriga Ane

I arbetet med nya skivan har Ane Brun tillsammans med producenten Tobias Fröberg lyssnat på musik som var viktig för henne när hon var tjugo. Inspirationen har kommit från DJ Shadow, Massive Attack och Portishead.

Varför tror du att de här influenserna har kommit till dig just nu.

–Jag tror det är en cyklisk tjugo-års-grej. Jag blir fyrtio nästa år och jag håller på och går tillbaka i tiden. Det är väl så det är när man blir äldre, man kan jämföra och har mer perspektiv på sitt liv. Det är som att jag har börjat förena tjugoåriga Ane med snart fyrtioåriga, vi har mötts och har ganska roligt.

”Det finns egentligen bara i huvudet”

Skivan har fått namnet ”When I’m Free” och just frihet, speglar en personlig utveckling Ane Brun har genomgått under de senaste tre åren.

– Jag känner att jag har fått lite mer kontroll över en viss oro och hang ups i livet. Jag känner mig friare som människa men också som musiker. När man känner ett tillstånd av frihet, så är man inte rädd eller orolig. Det är kanske någonting man kan känna oavsett om man är innestängd eller inte. Det finns egentligen bara i huvudet, det väl lite det vissa låtar handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.