Erik ”Fricky” Friman, Annika Norlin, Gullan Bornemark och Andrea Tarrodi Foto: TT

Årets vinnare på Musikförläggarnas pris 2018

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen delades Musikförläggarnas pris ut på Berns i Stockholm. I de två kategorierna för konstmusik gick i år, för första gången, priset till två kvinnor; Andrea Tarrodi och Britta Byström. Prisades gjordes även Annika Norlin och Fricky i kategorierna årets textförfattare respektive årets genombrott.

Årets upplaga av Musikförläggarnas pris jubilerar i år 15 år. Ett pris som delas ut av branschorganisationen Musikförläggarna med syfte att uppmärksamma det gångna årets mest framstående svenska textförfattare, låtskrivare och kompositörer.

Sedan tidigare har det varit känt att årets hederspris tilldelas kompositören och textförfattaren Gullan Bornemark för hennes betydande insatser i svenskt musikliv – inte minst för de yngsta lyssnarna.

– Detta är ju kanon alltså! När man är 90 år och det händer en unik grej som man aldrig varit med om förr. Då blir man himla glad, säger Gullan Bornemark.

– Att den som sysslar med barn får ett sånt här pris glädjer mig alldeles oerhört. För barnkulturen kan man inte göra för mycket för, fortsätter hon. 

Annika Norlin och Fricky prisades

Till årets textförfattare utsågs Annika Norlin, även känd som artisten Säkert. Hon tilldelas priset med juryns motivering ”en unik historieberättare som förenar humor, vardagspoesi och känsla för de små detaljerna”.

Ludwig Göransson, som bland annat ligger bakom soundtracket till den hyllade superhjältefilmen Black Panther, prisades av juryn som Årets kompositör. Och utmärkelsen Årets genombrott tilldelades artisten och låtskrivaren Erik Friman, känd som Fricky. I juryns motivering uppmärksammades han för sitt ”unika uttryck”.

”Otroligt lustfyllt stycke”

För första gången någonsin gick också de båda kategorierna för konstmusik till två kvinnor: kompositörerna Andrea Tarrodi och Britta Byström.

Kompositören Andrea Tarrodi prisas i kategorin för stor ensemble med sin pianokonsert Stellar Clouds. Det är andra gången hon prisas av Musikförläggarna.

– Det känns jättekul att få priset för det här stycket för det var så otroligt lustfyllt att skriva. Jag brukar kalla vissa stycken för grävarstycken och det är sådana där jag kämpar väldigt mycket – sen finns det andra där man känner att man är på en annan höjd. Då är det otroligt lätt och kul, och den här pianokonserten var verkligen så, säger Andrea Tarrodi.

Årets kompositör:

Ludwig Göransson

Årets textförfattare:

Annika ”Säkert” Norlin

Årets internationella framgång:

 Jonnali ”Noonie Bao” Parmenius

Årets genombrott:

 Erik ”Fricky” Friman

Årets låt:

Helt Seriöst (Kaliffa) – skriven av Jakob Malmlöf och Kaliffa Karlsson

Mest spelade låt 2017:

More Than You Know (Axwell /\ Ingrosso) – skriven av Axel Hedfors, Sebastian Ingrosso, Salem Al Fakir, Vincent Pontare, Richard Zastenker

Årets konstmusikpris  – liten ensemble/kammarmusik:

Britta Byström – Diagonal musik

Årets konstmusikpris – Stor ensemble/opera:

Andrea Tarrodi – Stellar Clouds, pianokonsert nr 1

Musikförläggarnas Hederspris 2018

Gullan Bornemark

Musikförläggarnas stipendium 2018

Lova Sönnerbo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer