Black Ingavrs ställer in sin spelning på festivalen i Sölvesborg. Foto: TT

Artister hoppar av SD-festival

Publicerad

Bandet insåg inte att Sverigedemokraterna arrangerar festivalen.
Nu hoppar Black Ingvars av. Jan Johansen har tidigare fattat samma beslut.

Sommarfestivalen i Sölvesborg är en kulturfestival arrangerad av Sverigedemokraterna.

Initiativet tillkännagavs i våras. Då var partiet i full färd med att försöka boka artister till evenemanget, som startar den 26 augusti och ska pågå i två dagar. Under festivalen ska SD:s partiledare Jimmie Åkesson hålla ett sommartal.

Stannar hemma

Nu hoppar två av de bokade akterna av festivalen, eftersom de enligt egen utsago inte förstått att partiet är arrangörer.

Först att lämna återbud var Jan Johansen, som på sin Instagram skrev: 

”Jag var bokad till en sommarfestival i Sölvesborg. SD låg tydligen bakom det så självklart stannar jag hemma!”

”Visat sig vara något helt annat”

På måndagen bestämde sig även bandet Black Ingvars för att hoppa av.

– Vi trodde det var en vanlig stadsfestival men det har ju visat sig vara något helt annat. Efter att vi insett festivalens koppling till Sverigedemokraterna ville givetvis ingen i bandet medverka till att förgylla tillställningen, säger bandets sångare Magnus Tengby till Göteborgs-Posten.

”Har varit tydliga”

I en kommentar till Kulturnyheterna skriver Sverigedemokraternas pressekreterare Christian Krappedal att det är tråkigt att Jan Johansen och Black Ingvars valt att ställa in.

”Som jag förstår hade de inte riktigt uppfattat i vilket sammanhang de skulle uppträda. Varför de inte nåtts av den informationen kan tyvärr bara de svara på. Vi har varit tydliga med alla medverkande att Sommarfestivalen är arrangerad av Sverigedemokraterna och även om själva spelningarna är opolitiska, så kommer Jimmie Åkesson tala inom ramen för samma arrangemang”, skriver han.

”Nu håller vi käften”

I nuläget är bara tre akter officiellt kvar på spelschemat: Ultima Thule, Runes Trajsko och Jimmie Åkessons eget band Bedårande Barn.

Men Marcus Öhrn, som är musikansvarig för festivalen, säger till Dagens Nyheter att de ersatt avhoppen med ”mycket större band” – men han vill inte avslöja vilka de är.

– Vi vill inte se våra artister bli trakasserade, så nu håller vi käften, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer