Foto: Pressbild, Jessica Gow / TT, Leif R Jansson / TT

Artister i upprop mot hotad festival

Uppdaterad
Publicerad

Efter att artisten Mattias Alkberg startat en namninsamling mot kommunens förslag att upphandla Luleåfestivalen Musikens Makt ställer sig nu en rad artister bakom uppropet. Zacke, Annika Norlin och Dennis Lyxzén är några av dem som stöttar festivalen.

Det var i går som det infekterade kulturbråket i Luleå tog ny fart. På måndag ska kommunen ta ställning till ett förslag som innebär att festivalen Musikens makt inte längre ska finansieras av Luleå kommun. Det fick artisten och poeten Mattias Alkberg, ordförande i föreningen Musikens Makt, att starta en namninsamling för att kommunstyrelsens arbetsutskott inte ska gå på tillväxtkontorets förslag på måndag.

– Jag tycker att det är ett helt befängt förslag som saknar verklighetsförankring, sa Alkberg till SVT i går.

Bland över 1.000 underskrifter ställer sig nu en rad andra artister bakom uppropet, skriver NSD. Bland andra Annika Norlin, Dennis Lyxzén, Zakarias ”Zacke” Lekberg och Daniel Gilbert.

Dödsstöt

Förslaget tolkas som en dödsstöt för gratisfestivalen, som arrangerats i Luleå sedan 2010. Mattias Alkberg säger till tidningen att en upphandling skulle innebära att ingen skulle kunna arrangera festivalen på ett billigare eller bättre sätt.

– Det har varit en allmän kamp i förhållande med kommunen med att få dem att förstå hur stort det här är utanför Luleå. Men det rimmar illa mot allt som Luleå kommun försöker göra i någon slags nyliberal anda, säger Alkberg till NSD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Musikens Makt i Luleå

Mer i ämnet