Elisabeth Rosenbrand är projektledare för Musikens Makt i Luleå. En musikfestival som arrangörerna inte längre anser är möjlig att driva.

Festivalen Musikens Makt i Luleå lägger ned

Uppdaterad
Publicerad

Musikens Makt i Luleå lägger ned. Föreningen får 1 450 000 kronor från Luleå kommuns kultur- och fritidsnämnd och det räcker inte för att arrangera musikfestivalen, anser arrangörerna.

– Vi har beslutat oss för att inte uttala oss på annat sätt än vad vi för en stund sedan skrev i sociala medier, säger Elisabeth Rosenbrand.

Musikens Makt har under de senaste åren flaggat för att Luleå kommuns bidrag är för knapert och har därför hoppats på ett utökat kommunalt bidrag på totalt 1,8 miljoner kronor, men så blir det inte.

”Fantastisk festival”

Vid måndagens möte beslöt kultur- och fritidsnämnden att satsa 1 450 000 kronor på festivalen.

– Kultur-och fritidsnämnden är enig om att Musikens Makt är en fantastisk festival och det är tydligt med ett bifall på 1 450 000 kr även för 2020, säger Emmeli Nybom, ordförande i kultur-och fritidsnämnden i ett pressmeddelande.

”Kämpat för våröverlevnad”

Enligt Musikens Makt behövs det minst 2 miljoner kronor för att få ihop en budget som håller.

Föreningens medlemmar är missnöjda med kommunens beslut och skriver bland annat på Facebook:

”Vi har även gång på gång förklarat att det inte är hållbart att vänta på besked varje höst utan att vi skulle behöva ett flerårigt avtal såsom vi hade mellan 2013-2016. Ändå har vi sedan det avtalet löpte ut varje år fått kämpa för vår överlevnad. Det har varit hot om upphandling, sänkta bidrag och tal om att vi inte riktar oss tillräckligt mycket till ungdomar.”

Det är privatpersoner som driver Musikens Makt som en ideell förening och under planeringsarbetet brukar de dela på en heltidslön. ”Vår projektledare som är vår enda heltidsanställa (med en deltidslön) har varje höst fått vänta på besked om hon haft ett arbete att gå till efter nyår”, skriver föreningen på Facebook.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Musikens Makt i Luleå

Mer i ämnet