Styrelsen för Musikens Makt säger nej till att delta i en upphandling. På bilden syns Elin-Alexandra Sundström, Jan Palo, Elisabeth Rosenbrand, Mattias Alkberg och Fredrik Johansson.

Musikens Makt säger nej till upphandling

Publicerad

Föreningen bakom Musikens Makt i Luleå vill inte delta i en upphandling av festivalen.
– Kommunen trampar in på en farlig väg, säger Mattias Alkberg föreningens ordförande.

På tisdagsförmiddagen höll Musikens Makt i Luleå en presskonferens där de meddelade att de inte kommer att delta i en upphandling av festivalen.

Föreningen är starkt kritiska till kulturnämndens förslag att upphandla en festival på Gültzaudden.

– Förslaget säkrar inte Musikens Makt utan innebär i princip att kommunen tar över arrangemanget för att lägga ut det på entreprenad. Men då är det inte givet att det blir Musikens Makt, som vi har upphovsrätten till, säger föreningens representanter.

Principiellt fel

Den 12 oktober berättade SVT Nyheter Norrbotten att festivalen Musikens Makt ska upphandlas 2018 och 2019, enligt kulturnämndens arbetsutskotts beslut. Kulturpolitikerna gick därmed emot den tjänstemannautredning som gjorts och som menade att Musikens makt inte behövde upphandlas.

– Föreningen skulle säkert ha goda chanser att vinna en anbudstävling, men vi anser att det är principiellt fel med en upphandling. Kommunens trampar in på en farlig väg  som vill styra kultur- och föreningslivet istället för att stödja det. Vilka andra kulturarrangemang ska ut på anbud? undrar föreningens medlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Musikens Makt i Luleå

Mer i ämnet