Emmeli Nybom (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Luleå berättar om det arrangemang som ska ersätta Musikens Makt. Foto: SVT

Festivalsommaren i Luleå krymper

Uppdaterad
Publicerad

Istället för Musikens Makt föreslås en endagsfestival i södra hamn i Luleå som ska rikta sig mot de yngre.

I höstas kom beskedet att festivalen Musiken makt i Luleå lägger ner då arrangörerna ansåg att de inte fick tillräckligt med bidrag från kommunen för att kunna genomföra festivalen. Efter att Musikens Makt tackat nej till det erbjudna bidraget på 1,45 miljoner kronor gick Luleå kommun ut med en förfrågan om någon annan ville arrangera en ny drogfri sensommarfestival för unga. Två ansökningar kom in – en från Sensus och en från Luleå förenade studenter.

Jämställdhetsperspektiv

– Vi valde att förorda Equalizer som Sensus ansöker om pengar för just för att de fokuserar väldigt mycket på målgruppen 13-20 år som också är den målgrupp som kommunfullmäktige har sagt att vi ska prioritera allra mest. Sedan är det ett evenemang som verkar jobba väldigt mycket med jämställdhetsperspektivet vilket också uppskatta av nämnden, säger Emmeli Nybom (S) som är kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Musikens Makt i Luleå

Mindre festival

Istället för Musikens Makt som hölls under två dagar blir det nu en endagsfestival den 8:e augusti. Kultur- och fritidsnämnden föreslår att festivalen ska få 900 000 i bidrag istället för de 1 450 000 som de ansökt om då det bara handlar om en dag.

Det blir alltså lite mindre festival i år?

Så är det. Det blir inte Musikens Makt, men vi hoppas att det blir någonting nytt, säger Emmeli Nybom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikens Makt i Luleå

Mer i ämnet