Elisabeth Rosenbrand, projektledare för Musikens Makt i Luleå, räknar med att musikfestivalen inte kan arrangeras nästa år. Foto: SVT/privat

Musikens Makt i Luleå går mot en osäker framtid

Uppdaterad
Publicerad

Muskens Makt i Luleå kan ha arrangerat sin sista musikfestival. Föreningen har ansökt om ett bidrag på totalt 1,8 miljoner för att anordna festivalen nästa år men kultur- och fritidsnämnden föreslår att de ska få 1,4 miljoner kronor.
– Det innebär att vi inte kan arrangera festivalen nästa år, säger Elisabeth Rosenbrand, projektledare för Musikens makt.

Musikens Makt har under de senaste åren flaggat för att Luleå kommuns bidrag är för knapert och har därför hoppats på ett utökat bidrag. Norrbottens-Kuriren var först med att rapportera om att framtiden nu åter är oklar för Musikens Makt och Elisabeth Rosenbrand säger till SVT:

– Vi har försökt vara tydliga med politikerna att om vi inte får de pengar vi har ansökt om så kommer vi inte att kunna genomföra festivalen. Vi är privatpersoner som ligger bakom arrangemanget och vi tar för stor ekonomisk risk om vi inte får ett större bidrag. Det är inte menat som ett hot eller ultimatum, utan helt enkelt ett faktum att vi inte kan driva festivalen om vi inte får mer ekonomisk stöttning.

Vill inte bara kämpa för överlevnad

Kan ni inte arrangera en mindre påkostad festival och så att säga mätta mun efter matsäcken?

– Politikerna har en förväntan att vi ska göra festivalerna med lägre budget samtidigt som kostnaderna ökar men vi ligger redan på alla marginaler och har kapat allt som går att kapa. Vi vill inte driva en festival som inte kan utvecklas utan bara kämpar för överlevnad. 

Den 28 oktober ska kultur-och fritidsnämnden ta beslut i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer