Foto: TT

Björkman lovar billigt Eurovison 2016

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna träffar Christer Björkman dagen efter den stora finalen i Wien. Nu väntar en intensiv tid för schlagergeneralen som utlovar ett ännu bättre – och billigare evenemang än i Malmö 2013.

Han är den svenska delegationens chef och har varit med ända från start nere i Wien.

Björkman har alltid synts nära Måns Zelmerlöws sida och är kanske den efter Zelmerlöw som kan glädjas mest åt vinsten. Nu kommer han nämligen få arrangera tävlingen för andra gången när Sverige tar över värdskapet till 2016.

Likt huvudpersonen var Björkman länge osäker på om det verkligen skulle kunna gå hela vägen.

– Jag var fruktansvärt rädd för Italien! Att starta sist som de gjorde med en sån låt som var så otroligt bombastisk, ja det trodde jag skulle bli svårt. Men Måns är ju så kraftfull som artist och också så tydlig, så det var det som gjorde det. Och så är det en djävulskt bra låt, säger Christer Björkman i bussen på väg till flygplatsen.

”Ofattbart, obegripligt, underbart, fantastiskt”

Efter en lång natt kommer han snart landa på svensk mark.

Har vinsten hunnit sjunka in än?

– Nej verkligen inte, det här är ofattbart, obegripligt, underbart, fantastiskt. Som tv-producent drömmer man om att göra Eurovision en gång och nu tre år senare får vi göra det igen.

– Fördelen med det är att vi har väldigt mycket kunskap som är färsk. Vi kommer kunna vara effektivare, mer kostnadseffektiva faktiskt, och förhoppningsvis inte så tyngda av stundens allvar. Utan att vi faktiskt ska kunna njuta av det och göra det ännu bättre.

Sveriges kostnader för att arrangera evenemanget 2013 landade på 125 miljoner kronor, en låg siffra i Eurovisonsammanhang, men Björkman tror alltså att det ska gå att göra det ännu billigare 2016.

– Vi var duktiga redan då men jag tror att vi kommer kunna spara in väldigt mycket kraft och pengar genom att vi tar till oss av den kunskap vi nu har.

Kampen mellan städerna kan börja

Det återstår att se i vilken svensk stad tävlingen kommer hållas. När Malmö blev värdstad var det många som tyckte det var märkligt att man inte använde sig av någon av Sveriges miljardsatsningar: Tele2 arena och Friends arena i Stockholm.

Som det verkar på Björkman är det nu upp till städerna att visa vilket hjärta som brinner starkast för schlager.

– Jag vill se det i en stad som verkligen vill ha oss. Det var det som var nyckeln med Malmö, hela staden ville att vi skulle vara där. Det färgade faktiskt upplevelsen som delegaterna fick vilket de fortfarande pratar om, det var väldigt varmt där och nära.

Arrangerar både Mello och Eurovision

Nu väntar en minst sagt intensiv tid för schlagergeneralen som kommer arrangera både Melodifestivalen och Eurovision nästa år. Han berättade redan under gårdagens presskonferens att planeringen redan startat.

– Vi får kolla hur det blev i Österrike och ta till oss av det. Och ser på hur vi gjorde själva? Vilken bild gav vi då av Sverige? För vi vill ge en annan den här gången.

Kan det här fortsätta vart tredje år? Håller det verkligen?

– Nej jag tror inte det... Eller äsch, Irland vann ju tre år i rad på 90-talet så det är väl klart att vi kan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eurovision song contest 2015

Mer i ämnet