”Trollkarlen från Oz” gav Judy Garland sitt genombrott 1939. Filmmusiken skrevs av EY Harburg och Harold Arlen. Foto: Ap/Scanpix

”Trollkarlen från Oz”-sång toppar lista

Publicerad

Efter Margaret Thatchers död köper britterna häxlåten.

”Ding Dong! The Witch Is Dead” heter en sång som sjungs av Judy Garland i den klassiska filmen ”Trollkarlen från Oz” som fick premiär 1939.

Inom 48 timmar efter att den tidigare brittiska premiärministern Margaret Thatcher hade avlidit på måndagen, hade den gamla filmsången nått tionde plats på den officiella brittiska topplistan. Listan baseras på hur många britter som har köpt låten.

Kampanj på nätet

Nu har samma låt dessutom blivit den mest säljande låten på brittiska Itunes.

Ursprunget för den plötsliga intressevågen lär finnas i en Facebook-kampanj som har pågått sedan 2007, med målet att få upp ”Ding Dong”-låten till listans förstaplats. Det skriver The Independent.

BBC tvekar kring listan

Nu pågår diskussioner på medieföretaget BBC kring om man ska låta Radio 1 sända den provocerande låten, när topp 40-listan ska presenteras i helgen. ”Vi tar beslutet när de slutgiltiga placeringarna på listan är klara” säger BBC i ett uttalande.

En låt som skrevs specifikt för att kritisera Margaret Thatcher – Elvis Costellos ”Tramp the Dirt Down” – har nått åtminstone plats 79 på Itunes försäljningslista för Storbritannien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.