Foto: Skärmdump Youtube

Egyptisk sångerska dömd till fängelse – ska ha ”uppmuntrat till utsvävningar”

Uppdaterad
Publicerad

Den egyptiska sångerskan Shyma har dömts till två års fängelse för att ha ”uppmuntrat ett utsvävande levnadssätt” efter att i en musikvideo ha ätit en banan på ett – enligt domstolen – sexuellt explicit sätt.

Den tidigare deltagaren i Arab Idol Shyma, vars riktiga namn är Shaimaa Ahmed, dömdes till fängelse för sin kontroversiella musikvideo till låten I have issues, enligt The Telegraph.

Den egyptiska sångerskan greps för en tid sedan av landets polis efter att i videon ha dansat i sina underkläder inför ett klassrum, fullt av vuxna män, innan hon häller mjölk över en banan för att sedan äta den.

Videon, som lades ut på Shymas Facebooksida, lockade under ett par dagar över en miljon tittare, men sidan stängdes därefter ned efter att en av landets mest kända bloggare uppmanat sina följare att anmäla den.

Shyma bad därefter om ursäkt efter att ha kritiserats av såväl konservativa politiker som av den egyptiska pressen. Inför rättegången sågs hon också läsa ur koranen, iförd niqab.

Hbtq-personer gripna

Fängelsedomen mot den egyptiska sångerskan är bara den senaste i raden av ett stort antal ändelser där landets polis slagit till mot personer och grupper som av olika anledningar anklagats för osedlighet.

Särskilt hårt har man slagit ned mot hbtq-personer – detta trots att landets lagstiftning inte förbjuder homosexualitet.

I höstas greps bland annat sju personer efter att ha rest en regnbågsflagga under en konsert av det populära libanesiska Mashrou’ Leila, som gjort sig kända för sitt stöd för hbtq-rörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.