Musiker häktad – anses mana till utsvävande levnadssätt i musikvideo

Uppdaterad
Publicerad

Den egyptiska sångerskan Shaimaa Ahmed, känd under sitt artistnamn Shyma, greps av polis under lördagen på grund av att misstanke riktats mot henne för att ha ”uppmanat till ett utsvävande levnadssätt” i sin musikvideo.

SVT har tidigare rapporterat om att flera hbtq-personer gripits i Egypten. Detta med anledning av att de misstänks vara homosexuella. I landet finns ingen lagstiftning som förbjuder homosexualitet. Men landet är starkt konservativt och diskriminering av hbtq-personer vanligt.

Nu har även sångerskan Shyma gripits efter att musikvideon till låten I have issues lett till många upprörda känslor i Egypten, skriver BBC.

Shyma ska ha skrivit på sin nu raderade Facebook-sida at hon ”inte trodde att något sådant här skulle ske eller att hon skulle bli så attackerad av alla”. Hon har sedan dess bett om ursäkt till de som hon menar tolkade musikvideon ”på ett olämpligt sätt”.

Videon anses för grov

Musikvideon utspelar sig i ett klassrum där eleverna är unga män. Shyma äter äpple, banan och chips medan scener klipps in då hon syns lättklädd.

Detta har ansetts vara för grovt och något som ”lockar ungdomar i fördärv” enligt tidningen Youm al-Sabaa, skriver BBC.

Under måndagen beordrade åklagarmyndigheten om att förlänga Shymas frihetsberövande till en veckas tid. Häktningsorder ska också ha utfärdats mot de som gjorde musikvideon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.