Enya är tillbaka

Publicerad

Enya, drottningen av meditativa newage-hits, är tillbaka med ett nytt album för första gången på sju år. Vi har träffat henne och pratat om musik som tröst.

Enya, eller Eithne Ní Bhraonáin som hon heter på iriska, fick sitt genombrott i slutet av 80-talet och sedan dess har hennes nästan trolska musik gripit tag i publiken, vilken hon själv märkte redan i början av sin solokarriär.

– Folk uppskattade först och främst musiken, men de tolkade också in sina egna känslor i musiken så att den blev väldigt personlig för dem, säger hon.  

Spelades efter 11 september

Att folk berördes av Enyas musik märktes inte minst efter terrordåden den 11:e september 2001 då hennes låt ”Only Time” användes i många i youtubevideos som skildrar dådet och hedrar de omkomna, nyhetskanalen CNN var en av alla som använde låten.

Musiken blev som en tröst och som en del av läkeprocessen för de som levde kvar.

– När jag såg klippet från CNN så funkade det för mig! ”Only Time” handlade ju om att tid läker sår och det behövde USA just då. De ändrade all musik på radion till musik som skulle hjälpa dem genom traumat och på det viset var det skönt att kunna hjälpa dem, säger Enya.

Enya har vunnit flera Grammys och har Oscarsnominerats för låten ”May it be” från Sagan om ringen- trilogin. Och med hennes framgångar har hon fått en stor och trogen skara fans som berörts på djupet av hennes musik – i vissa fall så mycket att vissa börjat stalka henne och bryta sig in i hennes hem under dramatiska former, men hon är ändå inte rädd.

– Det är människor som inte kan hantera vissa saker i livet, då fäster de sig vid en film eller en låt. De har liksom problem, så det är mer som att jag vill hjälpa dem än att jag är rädd, säger hon.

Nytt album – nya terrorattacker

Nu kommer det av fansen så efterlängtade nya albumet ”Dark sky island” och samtidigt inträffar nya uppmärksammade terrordåd. 

Tror du att ditt nya album kan vara en tröst för offer och deras anhöriga i Paris?

– Återigen känner man så mycket med människorna, den här gången i Paris, och med offrens familjer. Jag hoppas att tiden kommer läka deras sår, säger Enya.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer