Eurovisionvinnaren Netta Barzilai Foto: Stina Stjernkvist/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Eurovision 2019 hålls i Tel Aviv

Uppdaterad
Publicerad
”Vi ses i Jerusalem”, sade Eurovisionvinnaren Netta Barzilai i samband med vinsten i Lissabon i våras. Nu står det klart att det i stället är Tel Aviv som blir värdstad för Eurovision.

Tävlingen kommer att hållas mellan den 14 och 18 maj i Tel Aviv 2019, skriver Eurovision på sin hemsida.

Beslutet har fattats av tävlingens styrelse efter att det israeliska public service-bolaget KAN tillfrågats att ta fram två kandidater.

Kort efter att Israel och Netta vunnit Eurovision Song Contest utbröt protester längs gränsen mellan Israel och Gazaremsan och israeliska soldater öppnade eld mot demonstranter. Minst 60 dödades och över 2 700 skadades.

Därefter blev frågan om värdstad för Eurovision mer laddad. 17 000 personer skrev på ett isländskt upprop om att ö-nationen skulle bojkotta ESC 2019 och i början av september gick en rad stora europeiska stjärnor ut med en bojkott i tidningen The Guardian mot att tävlingen ska hållas i Israel.

Senast Eurovision Song Contest hölls i Israel, 1999, var Jerusalem värdstad.

Israel har deltagit i Eurovision Song Contest sedan 1973. KAN och dess föregångare IBA är medlemmar i tv-samarbetsorganisationen EBU och är därför med i tävlingen, trots att Israel inte tillhör Europa. Detsamma gäller länder som gränsar mellan Asien och Europa som Armenien, Azerbajdzjan och Georgien. Australien är inte med i EBU, men det sändande nätverket SBS är samarbetspartner till EBU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer