Foto: Scanpix

De planerar för en ny festival i Hultsfred

Uppdaterad
Publicerad

Hultsfredsfestivalens flytt till Sigtuna upprör många. Nu vill en grupp stammisar starta om den anrika festivalen i Småland. Campingen är redan bokad för ”Nya Hultsfredsfestivalen”.

– Hultsfred är helt enkelt Sveriges festivalort. Arvet som finns där har gjort större delen av festival-Sverige. Att då bara packa väskan och flytta till Stockholm när det inte passar, och ta med sig namnet, är inte okej.

Så säger Jocke Lind – en av personerna bakom Facebooksidan ”Nya Hultsfredsfestivalen”. Sidan startades igår morse, som en reaktion på ägarna FKP Scorpios beslut att flytta hela musikfesten till Sigtuna i Stockholms län.

Hultsfredsfestivalen

1500 fans på Facebook

I skrivande stund har nära 1500 personer gillat idén om att trots allt ordna en festival i Hultsfred i sommar igen – samtidigt som ”Hultsfred Stockholm” hålls på den nya platsen. Det är bara tio veckor kvar, men Jocke Lind är optimistisk:

– Det är många som har köpt tågbiljetter som inte går att boka om. Så det folket har man kanske ändå på sin sida. Nu när Scorpio går ut och återbetalar festivalbiljetterna också – då har ju folk råd att köpa en ny biljett till den här festivalen.

Som Hultsfredsfestivalen 1986

Visionen för Nya Hultsfredsfestivalen är ett litet arrangemang på den traditionella platsen vid Folkets park och sjön Hulingen. Just nu är målet en publik på fem-sex tusen personer.

– Vi börjar om från Hultsfredsfestivalen 1986, fast i 2013 års tappning. Jag tror att Hultsfred är så gammalt att det har blivit uttjatat, så folk vill hitta något nytt. Därför är det bäst att börja om från början. Och intresset finns ju!

Jocke Lind har varit på Hultsfredsfestivalen i Småland varje sommar sedan 1997. Han har jobbat både på den och flera andra svenska pop- och rockfestivaler, samt på danska Roskildefestivalen.

Campingen är bokad

På sin CV har han en examen i projekledning och han säger att folk som har jobbat i branschen i 15 år är med på tåget. Att ingen av Hultsfredsfestivalens grundare i föreningen Rockparty har anslutit sig än, bekymrar inte Jocke Lind:

– Det finns både tanke och kunskap bakom den här idén.

Campingområdet är redan preliminärbokat och man för diskussioner med Folkets park. På Facebook strömmar det in förslag på band, varav vissa gärna spelar gratis, och möjliga lösningar för att få in pengar till arrangemanget. Hultsfreds kommunpolitiker har inte hunnit säga sitt än.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfredsfestivalen

Mer i ämnet