Gangnam Style slår Youtube-rekord

Uppdaterad
Publicerad

Tonårsidolen Justin Bieber får lämna sin förstaplats på Youtube-toppen för sydkoreanske Psy.

Psys låt Gangnam Style hade på söndagen setts inte mindre än 814 miljoner gånger. Biebers tidigare rekord för låten Baby låg på 804 miljoner, skriver CNN.

Gangnam Style fick i oktober plats i Guiness rekordbok för ”mest gillade” Youtube-filmen någonsin, skriver CNN.

Gangnam style

Psy, vars riktiga namn är Park Jae-Sang, är del av den koreanska ”K-pop”-industrin och har blivit världskänd för sin signaturmässiga galopp-dans.

Dansen har inspirerat otaliga parodiska imitationer på internet, och fått tusentals fans att samlas i så kallade ”flashmobs” på allmänna platser i både Paris, Milano och Rom för att dansa dansen.

Flera kändisar, bland annat FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, sångerskan Britney Spears och världens mest omtalade konstnär ai Weiwei, har tolkat dansen.

PSY:s låt handlar om den fashionabla stadsdelen Gangnam i Sydkoreas huvudstad Seoul, där invånarna handlar från Chanel, kör dyra bilar och skickar sina barn till fina skolor. Han ska själv ha vuxit upp där, och låten kan både ses som en hyllning och ett hån av Gangnam-livsstilen.

Vill du också lära dig dansa den populära dansen? Då kan du titta på Lilla Aktuellts Gangnam-skola!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gangnam style

Mer i ämnet