”En sådan kraft i att sjunga tillsammans”

I början fanns viss tvekan inför att delta – att göra sin utsatthet till underhållning. Men av den tvekan syns idag inga spår. Deltagarna i ”Gatans kör” säger att programmet och kören gett dem både styrka och glädje.

I tv-serien ”Gatans kör” bjuder operasångaren Rickard Söderberg in hemlösa och andra socialt utsatta att vara med i en kör.

– Redan för början märkte man att det fanns några som faktisk kan sjunga. Men det finns också många som aldrig någonsin har sjungit, än mindre sjungit i kör eller hållit en stämma, säger Rickard Söderberg.

För tv-dramaturgins skull satte man upp ett mål – efter sex veckor skulle kören ge en konsert.

Rädd att stämplas som hemlös

Serien ”Gatans kör” är gjord i samarbete med flera stora hjälporganisationer, men det var ändå inte självklart för alla att vara med i programmet, att göra sin utsatthet till tv-underhållning.

– Jag tvekade först, tvekade inför att bli filmad och vara med i tv och var rädd att bli stämplad som ”hemlös”. Men nu är jag väldigt glad att jag varit med, säger Isabella Bonell.

Program- och körledaren Rickard Söderberg tvekade dock aldrig att vara med.

– Den sammanför ju två av mina hjärtesaker – körsång, och socialt arbete!

”Hjälpt mig något oerhört”

Förutom körens utveckling från en samling människor helt utan sångerfarenhet till en sammansvetsad kör, innehåller serien också en rad miniporträtt av deltagarna. I det första programmet möter vi Birgitta Johnsson, som öppet berättar om sitt liv med droger och andra tunga problem.

– Ända sen jag var liten flicka har jag velat sjunga i kör men inte vågat. Idag känner mig ganska stark, jag tycker det är fantastiskt att jag får en chans att berätta om mitt liv, alla får ju inte det.

Även efter att tv-kamerorna slutat rulla har kören fortsatt sjunga.

– Jag var väldigt deprimerad innan men kören har hjälpt mig något oerhört. Det är en sådan kraft i att sjunga tillsammans, säger Isabella Bonell.

Onsdag den 11 januari  är det seriestart för programmet ”Gatans kör” i SVT1. 

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer